Siirry sisältöön

Miltä tuntuikaan olla lapsi?

– Olipa lapsuutemme onnellinen, kipeä tai molempia, on se muokannut meistä jokaisesta meidät, kirjoittaa Suomen UNICEFin Inka Hetemäki. Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11.

Inka Hetemäki Näkökulma
Inka Hetemäki
Nuori Inka Hetemäki hevosen kanssa ulkokuvassa.

On lapsen oikeuksien viikko. Some täyttyy lapsuuskuvista - taaperoista ja teineistä.  

Minäkin ryhdyin etsimään itsestäni teinikuvaa. Olivatpa ne vähissä - nuoruuskuvani olivat miltei yksinomaan hevosista tai koirista! 

Lapsuuskuvahaasteella UNICEF muistuttaa lapsen oikeuksien sopimuksesta ja sen merkityksestä. Haluamme tuoda lapsuuden lähemmäksi, auttaa jokaista muistamaan, miltä tuntuikaan olla lapsi. Mistä haaveilimme, mitä pelkäsimme, mikä teki meistä onnellisia. Oli lapsuutemme onnellinen, kipeä tai molempia, on se muokannut meistä jokaisesta meidät.  

Jokainen alle 18-vuotias on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsi. Ja koko tuo lapsuus on korvaamatonta kasvun ja kehityksen aikaa. 

Tästä huolimatta joudumme aika ajoin muistuttamaan ihmisiä, päättäjiäkin, siitä, että jokaisen alle 18-vuotiaan kehittyviä valmiuksia on tuettava ja hänessä olevaa lasta on suojeltava.

Vaikkei lapsi  olisikaan enää se suloinen taapero, vaan tuskainen teini, tai turvapaikanhakijanuori, jolla parta jo kasvaa, tai liian aikaisin naitettu lapsivaimo,  on hän yhä se kehittyvä ja herkästi haavoittuva lapsi, jota lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa kohtelemaan erityisellä huolenpidolla. Heistä jokainen tarvitsee tuekseen aikuista. Heistä jokainen on arvokas, eikä meillä pitäisi olla varaa menettää heistä yhtäkään.  

Lapsen ehyt, turvattu kasvu on kaikkien, niin yksilön, perheen kuin yhteiskunnankin kannalta kannattavinta, sillä korjaaminen tulee kalliiksi. Hyvässä lapsuudessa on kestävän yhteiskunnan parhaat rakennusaineet.   

Itse sain olla lapsi koko lapsuuteni ajan. Elämässäni oli turvallisia aikuisia ja tarpeeksi onnellisia päiviä, jotka auttoivat kantamaan. Olen siitä kiitollinen ja koen, että näillä eväillä olen kasvanut niin vahvaksi, että voin antaa itsestäni myös muille.  

Ja kas, löysin muuten itseni yhdestä hevoskuvasta. Siinä olen 15-vuotias teini, ja melkein onnistuin piiloutumaan otsatukkani alle. Ihan lapseltahan minä tuossa näytän.  
 
UNICEF haastaa jokaisen julkaisemaan lapsuuskuvansa Lapsen oikeuksien viikolla sosiaalisen median kanaviinsa ja osoittamaan olevansa #LastenPuolella.

Julkaistu15.11.2021