Siirry sisältöön

Koronatartunnat rajussa kasvussa Etelä-Aasiassa - lapset kärsivät, kun terveydenhuolto uhkaa romahtaa

Ennennäkemättömän nopeasti paheneva koronakriisi uhkaa romahduttaa perusterveydenhuollon monessa Aasian maassa. Kun huoltajansa menettäneiden lasten määrä kasvaa, pandemian vaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen.

Uutinen
Koronapotilaiden omaiset jonottavat happipullojen täyttöpisteellä New Delhissä, Intiassa. Kuva: © UNICEF/UN0456983/Singh

Koronatartunnat ovat ryöpsähtäneet rajuun kasvuun Etelä-Aasiassa. Jo puolet koko maailman uusista koronatartunnoista todetaan tämän alueen maissa: yli kolme tartuntaa sekunnissa, koronakuolema 17 sekunnin välein.  

Yli neljäsosa maailman lapsista, noin 627 miljoonaa, asuu Etelä-Aasiassa. Juuri lapset äiteineen tarvitsevat toimivaa perusterveydenhoitoa, jonka pelätään nyt romahtavan, kun koronapotilaat täyttävät jo ennestään äärirajoilla toimineet  terveyskeskukset ja sairaalat. 

UNICEF arvioi, että jo ensimmäinen tartunta-aalto johti 228 000 lapsen ja 11 000 äidin kuolemaan, kun muun muassa rutiinirokotuksia, raskauteen ja synnytykseen liittyviä tarkastuksia ja aliravitsemuksen hoitoa karsittiin.  

Uusi tartunta-aalto on ensimmäiseen verrattuna moninkertainen ja johtaa äiti- ja lapsikuolleisuuden jyrkkään nousuun, ellei tilanteeseen puututa ajoissa. 

Rokotenationalismi 
lisää viruksen leviämistä 

Kun lukemattomat lapset menettävät huoltajansa, koronapandemian taloudelliset ja henkiset seuraukset lapsille ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen.  

- Terveydenhuolto on pidettävä toiminnassa hinnalla millä hyvänsä, mutta myös rokotenationalismin on loputtava, jotta virus saadaan aisoihin, UNICEFin Etelä-Aasian edustaja Georges Laryea-Adjei sanoo. 

Uusien, nopeasti leviävien virusmuunnosten riski kasvaa koko ajan. Vasta 2,6 prosenttia Etelä-Aasian maiden väestöstä on saanut koronarokotteet. Enemmistö riskiryhmistä on rokottamatta. 

UNICEF tukee perheitä ja  
kuormittunutta terveydenhuoltoa 

UNICEF järjestää Etelä-Aasiassa etäopetusta koululaisille ja psykososiaalista tukea perheille. Lisäksi UNICEF jakaa koronatietoutta, auttaa perheitä saamaan puhdasta vettä ja järjestää yhteistyössä hallitusten kanssa käteisapua toimeentulonsa menettäneille.  

UNICEF tukee myös pahoin kuormittunutta terveydenhuoltoa. Tartuntamäärät hipovat uusia ennätyksiä Sri Lankassa, jossa on käytössä jo 88 prosenttia sairaalapaikoista. Nepalissa jopa 47 prosenttia koronatesteistä on positiivisia. Samaa kehitystä pelätään Afganistanissa, Bangladeshissa ja Malediiveillä. Jo aiemmin huomion kohteena ollut Intia saavutti viime viikolla surullisen ennätyksen päiväkohtaisissa koronakuolemissa, 4 529 kuolemaa. 

Sri Lankaan on lähetetty toistaiseksi noin 600 happilaitetta sekä 2 490 maskia lapsille ja aikuisille. Nepaliin on toimitettu 1 150 happilaitetta, 100 pulssioksimetria ja muita tarvikkeita, ja Intiaan on toimitettu 3 000 happilaitetta ja koronatestausvälineistöä.  

Lisäksi UNICEF toimii viranomaisten tukena Intian ja Nepalin raja-asemilla varmistamassa koronatestien ja karanteenikäytäntöjen sujuvuuden. 

 


Etelä-Aasian väkirikkaimpia maita ovat Intia, Nepal, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh ja Afganistan. 

Julkaistu26.5.2021