Siirry sisältöön

COVAX eli maailman suurin rokotusyhteistyö koronaa vastaan

COVAX on maailman suurin rokotusyhteistyö, ja UNICEF sen pääasiallinen toimittaja. COVAX syntyi ajatuksesta, että kaikilla on oikeus koronarokotteeseen. Solidaarisuus on kaikkien etu: kukaan ei ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa.

Uutinen
Riskiryhmään kuuluva Karnajit Rawat, 68, asuu Nepalin maaseudulla Kandasundarissa. Hän on juuri saanut ensimmäisen koronarokotuksen ja pitelee käsissään rokotustodistusta.

Miksi COVAX perustettiin? 

COVAX-rokotusyhteistyö perustettiin huhtikuussa 2020 varmistamaan, että kaikki maailman ihmiset tulotasosta riippumatta saavat koronarokotteen. Köyhimmille maille se voi olla ainoa keino järjestää koronarokotukset. 

COVAXiin liittyvät vauraat maat sitoutuvat tukemaan köyhempiä maita rokotteiden ostossa, jotta yksikään maa ei jää ilman, vaikka rokotteista syntyisi kilpailua. Solidaarisuus auttaa maita, joilla ei ole varaa ostaa rokotteita suoraan lääkeyhtiöiltä. COVAXiin kuuluminen ei myöskään estä maita hankkimasta rokotteita suoraan valmistajilta tai muilla keinoin. 

Kuka johtaa COVAXia? 

COVAXin taustalla on kolme järjestäjäärokoteallianssi GAVIjoka on tehnyt rokotteiden jakoa kehittyviin maihin jo ennen koronapandemiaa, epidemiakeskus CEPI ja Maailman terveysjärjestö WHO 

GAVI huolehtii rahoituksesta ja ostosopimuksista, CEPI tukee rokotteiden kehitystä ja valmistusta ja WHO auttaa maita järjestämään rokotukset 

Hankkeessa on yli 192 maata, joista 92 on matalan tulotason maita. COVAX on tähän mennessä saanut takuut noin 5,18 miljardin euron rahoituksesta. Suomi on liittynyt COVAXiin osana Euroopan unionia, joka on Team Europen nimis tukenut COVAXia 2,2 miljardilla eurolla. Maaliskuussa 2021 myös Yhdysvallat päätti mittavasta lahjoituksesta. 

Kuinka paljon rokotteita on jo toimitettu? 

COVAX on 20.4.2021 mennessä toimittanut 40,5 miljoonaa koronarokoteannosta 118 maahan kuudessa maanosassa. Näistä yli 60 on matalan tulotason maita.  

Vauhti on ollut nopea, sillä UNICEF lennätti ensimmäiset COVAXin koronarokotteet Ghanaan helmikuussa. Sadan maan raja meni rikki Saint Luciassa huhtikuun alussa.  

Valtaosa köyhien maiden rokotetoimituksista82 maata, on UNICEFin vastuullaTavoitteena on jakaa yhteensä 2 miljardia rokoteannosta vuoden 2021 aikana.  

COVAX on lyhenne sanoista Covid-19 Vaccines Global Access Plan.  

Mikä on UNICEFin rooli COVAXissa? 

Kun koko maailma täytyy rokottaa, rokotuskonkari UNICEF tietää, mitä tehdä - alusta loppuun. UNICEF toimittaa koronarokotteet, auttaa maita toteuttamaan rokotusstrategiat ja rakentaa luottamusta rokotteisiin.  

  1. UNICEF toteuttaa hankintakoordinaattorin roolissa COVAXin suunnitelmaa rokotteiden hankinnasta aina rokotuskampanjoiden toteutukseen asti. UNICEF hankkii, varastoi ja toimittaa koronarokotteet COVAX-järjestelmän 82:een matalan tulotason maahan. 

  2. Rokotteiden lisäksi UNICEF ostaa, varastoi ja toimittaa rokotustarvikkeet, kuten injektioruiskut, suojavarusteet ja rokotteiden kuljetukseen sekä säilytykseen vaadittavat jääkaapit 

  3. UNICEF neuvottelee lento- ja logistiikkayhtiöiden kanssa kuljetussopimukseja järjestää kuljetukset. 

  4. Kukin maa vastaa rokotusstrategiastaan, mutta UNICEF auttaa strategioiden suunnittelussa ja toteutuksessa esimerkiksi kouluttamalla työntekijöitä ja avustamalla rokotteiden käsittelyssä. 

  5. Tärkeä osa UNICEFin työtä on rokoteviestintäUNICEF rakentaa luottamusta rokotteisiin ja hälventää niihin liittyviä pelkoja. Mitä useampi ihminen ymmärtää rokotteen hyödyt, sitä varmemmin historiallinen rokotusoperaatio onnistuu, pandemia voitetaan ja lastenkin elämä palaa ennalleen. 
Julkaistu23.4.2021