Siirry sisältöön

Aliravitsemus uhkaa puolta Jemenin alle viisivuotiaista lapsista

Lasten aliravitsemus pahenee Jemenissä nyt nopeasti. UNICEF ja kolme muuta YK-järjestöä varoittavat, että aliravitsemuksesta kärsivien alle viisivuotiaiden lasten määrä uhkaa tänä vuonna nousta jo 2,3 miljoonaan.

Uutinen
Yhdeksän kuukauden ikäinen Nour Fatini on parantunut hänen henkeään uhanneesta aliravitsemuksesta ja saa hoitoa terveyskeskuksessa Sana'an kaupungissa Jemenissä.Kuva ©UNICEF/UNI366578/Abaidi

Konfliktin piinaaman Jemenin lapsilla on nälkä. UNICEF sekä Maailman ruokaohjelma WFP, Elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO ja Maailman terveysjärjestö WHO julkistivat helmikuussa yhteisen ruokaturvaraportin, joka kertoo Jemenin lasten merkitsevästi heikentyneestä tilanteesta. Alle viisivuotiaiden jemeniläislasten aliravitsemus on vuodesta 2020 noussut 16 prosenttia ja vakava aliravitsemus jo 22 prosenttia.  

Tämä tarkoittaa, että jopa puolet alle viisivuotiaista jemeniläislapsista, eli 2,3 miljoonaa kärsii aliravitsemuksesta. Ilman nopeaa hoitoa 400 000 taudin vakavimpaan muotoon sairastunutta lasta on vaarassa menettää henkensä. 

- Aliravittujen lasten määrän kasvun pitää herättää meidät toimimaan viimeistään nyt. Avustusjärjestöille on taattava pitkäjänteiset resurssit ja esteetön pääsy jemeniläisten luo, UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore sanoo. 

Tilanteen nopeaan pahenemiseen vuoden 2020 loppupuolella ovat johtaneet etenkin heikko ruokaturva ja sairaudet, kuten kolera ja ripuli. Tilanne on nyt pahin koko Jemenin 2015 kärjistyneen konfliktin aikana. 

Aliravitsemus uhkaa lasten 
lisäksi myös yli miljoonaa äitiä 

Lasten sairauksien ehkäisy alkaa hyvästä äitiyshuollosta, mutta aliravitsemus uhkaa lasten lisäksi nyt myös 1,2 miljoonaa odottavaa tai imettävää äitiä. Äitien ja lasten terveyspalveluissa sekä imeväisten ruokinnassa on suuria puutteita. 

- Jokainen aliravittu lapsi tarkoittaa myös nälkäistä perhettä, joka taistelee selviytymisestään, WFP:n johtaja David Beasley toteaa. 

Aliravitsemus johtaa sairauksien noidankehään, sillä ruokaa vaille jääneet lapset sairastuvat helpommin malariaan, ripuliin, hengitystietulehduksiin ja muihin tauteihin. Tarttuvien tautien riski on Jemenissä suuri erityisesti huonon sanitaation vuoksi. 

Lisäksi yhä harvempi hakee apua koronapandemian, taloustaantuman ja konfliktin heikentämästä terveydenhuollosta. Turvattomissa olosuhteissa hoitoon lähteminen ei välttämättä ole helppoa. Sairaudet ja terveydelle epäsuotuisa ympäristö muodostavat yhdessä keskeiset syyt lasten aliravitsemukselle.   

UNICEF hoitaa 
aliravittuja lapsia 

Aliravitsemusta voidaan hoitaa, ja hoito on suhteellisen edullista ja vaivatonta.  

Vuonna 2021 UNICEF tarjoaa hoitoa liki 300 000:lle vakavasta aliravitsemuksesta kärsivälle lapselle Jemenissä. Tämän lisäksi 1,8 miljoonaa alle viisivuotiasta jemeniläislasta saa A-vitamiinitäydennystä puolen vuoden välein. UNICEFin tukemat klinikat tarjoavat terveydenhoitoa yhteensä 2,5 miljoonalle naiselle ja lapselle Jemenissä. 

Lasten ravitsemustilannetta huonontaa myös humanitaarisen työn rahoitusvaje. Vuonna 2021 UNICEF tarvitsee 476 miljoonaa euroa työhönsä Jemenissä. Yli 70 prosenttia rahoituksesta käytetään puhtaan veden ja sanitaatiohuollon sekä terveyden ja ravitsemuksen tukemiseen. Suoran hätäavun lisäksi UNICEF auttaa Jemeniä kehittämään omia palvelujaan. 

 

Voit lahjoittaa Jemenin lasten tueksi »

 

Julkaistu22.2.2021