Siirry sisältöön

Afganistanin lasten tilanne vakava – UNICEF on paikalla auttamassa

Afganistanin lasten turvallisuus on uhattuna maan kärjistyneen tilanteen vuoksi. UNICEF on tehnyt töitä maassa jo vuosikymmeniä, emmekä aio nytkään perääntyä.

Uutinen
Väkivaltaisuuksia paenneita lapsia väliaikaisella telttaleirillä Kabulissa.Kuva: © UNICEF/UN0502861/Kohsar/AFP

Afganistanin hallinnon romahtaminen ja siihen liittyvät väkivaltaisuudet on huolestuttava uutinen maan lasten kannalta. Vuoden alusta lähtien yli 552 lasta on saanut surmansa ja yli 1 400 on loukkaantunut. Puolet maan väestöstä - yli 18 miljoonaa ihmistä, joista lähes 10 miljoonaa lasta - tarvitsee humanitaarista apua.

Lasten turvallisuus
vakavasti uhattuna

Afganistan on jo vuosia ollut yksi vaarallisimmista paikoista lapsille, mutta viimeaikaisten levottomuuksien ja väkivaltaisuuksien vuoksi tilanne on lapsille vielä epätoivoisempi. UNICEF on erittäin huolissaan lasten turvallisuudesta, erityisesti aseellisten ryhmittymien suorittamista lasten värväämisistä taistelijoiksi.

Väkivaltaisuuksien lisäksi myös koronapandemia ja kuivuus ovat kriisiyttäneet maan tilannetta. Ruokaturvan tilanne on hälyttävä, sillä yli 12 miljoonaa ihmistä elää ruokaturvakriisin partaalla. Erityisen huolestuttava on myös lasten putoaminen koulujärjestelmän ulkopuolelle - yli 4 miljoonalla lapsella ei ole tällä hetkellä pääsyä kouluun.

UNICEF tekee töitä
joka puolella maata

UNICEFin työ lasten ja perheiden hyväksi eri puolilla Afganistania jatkuu kriisin kärjistymisestä huolimatta. Olemme työskennelleet lasten ja perheiden hyväksi maassa jo 65 vuotta, minkä aikana olemme luoneet verkostoja ja rakentaneet luottamusta kaikkien niiden toimijoiden kanssa, joita tarvitsemme voidaksemme toimia alueella. Olemme läsnä koko maassa lasten ja perheiden tukena ja jatkamme elintärkeiden tarvikkeiden toimittamista kaikkein heikoimmassa asemassa oleville.

UNICEF on varautunut meneillään olevaan kriisiin ja sijoittanut tarvikkeita eri puolille maata. Jaamme hygieniapakkauksia, kuljetamme vettä, hoidamme aliravittuja lapsia ja rokotamme vauvoja ja pikkulapsia. Kabuliin on noussut nopeasti uusia maan sisäisten pakolaisten leirejä ja olemme perustaneet niihin lapsiystävällisiä tiloja, ravitsemuskeskuksia ja rokotuspaikkoja.

***

Lapset ovat kriiseissä ja katastrofeissa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Lahjoittamalla UNICEFin Afganistan-hätäapuun tuet lapsia ja perheitä tämän kriisin keskellä.

 

Lahjoita Afganistan-hätäapuun

 

Julkaistu16.8.2021