Siirry sisältöön

Yli 117 miljoonaa lasta jäämässä ilman tuhkarokkorokotusta koronapandemian vuoksi

Korona vaikuttaa lasten terveyteen myös välillisesti: perusrokotuksia lykätään kymmenissä maissa.

Uutinen
Tyttö odottaa tuhkarokkorokotusta Leauvaan kylässä Samoalla joulukuussa 2019. UNICEFin tukema kansallinen rokotuskampanja pyrki saamaan kuriin Tyynenmeren alueella puhjenneen tuhkarokkoepidemian. © UNICEF/UNI232414/Stephen

Vaikka turvallinen ja tehokas rokote tuhkarokkoa vastaan on ollut olemassa yli 50 vuotta, tuhkarokko tappaa edelleen – vuonna 2018 se vaati yli 140 000 ihmisen hengen, joista suurin osa oli lapsia ja vastasyntyneitä. Kaikki tuhkarokkokuolemat olisivat helposti estettävissä rokotuksella.

Koronapandemian vuoksi tuhkarokkorokotukset on tilapäisesti lopetettu tai niitä on lykätty 24 maassa. Näiden lisäksi rokotukset saattavat jäädä väliin 13 muussa maassa, joissa rokotuskampanjan oli tarkoitus alkaa hieman myöhemmin tänä vuonna. Useissa näistä maissa esiintyy parhaillaan tuhkarokkoa.

Tuhkarokkorokotukset on keskeytetty muun muassa Bangladeshissa, Brasiliassa, Boliviassa, Etiopiassa, Libanonissa, Meksikossa, Nepalissa, Somaliassa ja Ukrainassa.

Lykkäysten johdosta yli 117 miljoonaa lasta 37 maassa on jäämässä ilman tuhkarokkorokotusta.Vuonna 2018 (2019 tilastot eivät vielä valmiit) UNICEF hankki ja toimitti yli 373 miljoonaa tuhkarokkorokoteannosta 84 maahan.

Julkaistu14.4.2020