Siirry sisältöön

Täyden kympin tyypit tarttuvat kynään

Kympin todistuksen äiti, opettaja Anna Karjula vierailee blogissamme ja muistuttaa, että jokaisella koululaisella on oikeus tuntea itsensä hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on.

Anna Karjula Näkökulma
Anna Karjula
Kolme yläkouluikäistä lasta istuu portailla kirjat käsissään.

Näinä päivinä kouluun astelee pelkkiä täyden kympin oppilaita. Ja kuka tätä tekstiä parhaillaan lukee: sinä, kympin arvoinen opettaja tai vanhempi.

Miten voin sanoa näin? Epätäydellisiähän me kaikki olemme, teemme virheitä ja joskus jopa tahallamme saatamme olla ilkeitä.

Kun laadin Kympin todistusta muutamia vuosia sitten, olin varma siitä, että jokaisessa meissä laulaa kaunis lintu. Joskus tuo lintu voi vain olla kovankin kuoren alla – tai ahtaassa häkissä. Mutta siellä se on, itsessään arvokas ihminen, upea persoona, tärkeä ja merkityksellinen henkilö.

Halusin, että jokainen saisi tuntea itsensä hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Riippumatta siitä, millaisilla oppimisedellytyksillä, lähtökohdilla ja ominaisuuksilla on varustettu.

Jokaisella meillä on oma paikkamme täällä, kaikkia meitä tarvitaan. Kunpa jokainen saisi löytää omat erityiset vahvuutensa jo lapsena!

Vain sinä voit olla sinä, sinä olet maailman paras sinä.

Vaikka kouluarvosanat olisivat mitä tahansa, jokaisella on täysi oikeus menestyä omassa elämässään, oikeus omiin unelmiinsa. Aikuisen tehtävä on valaa lapseen luottamusta itseensä, elämään ja valoisaan tulevaisuuteen.

Koulu alkaa. Olkoon se turvallinen paikka jokaiselle.

Sellainen, jossa jokainen näkee itsessään ja toisissa täyden kympin tyypin ja jokaista kohdellaan sen mukaan.

Ilahduttavan moni sai Kympin todistuksen viime keväänä. Toivomukseni on, että se ei jäisi pölyttymään pöytälaatikkoon, vaan saisi tulla todeksi jokaisessa päivässä.

Jokainen lapsi tarvitsee joka päivä viestin: olen hyvä tällaisena, minun elämäni on tärkeä ja minusta pidetään huolta. Olen täyden rakkauden arvoinen.

Tehdään tästä yhdessä hyvä lukuvuosi!


***

Julkaistu: 13.8.2020
Otsikkokuva: © UNICEF/Suomi 2018/Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lue lisää

Lue, miten Kympin todistus sai alkunsa » 
Tutustu Kympin todistukseen tarkemmin ja lataa se käyttöösi »

Julkaistu13.8.2020