Siirry sisältöön

Tämä lapsiperhe elää keskellä tuntematonta sotaa, jota käydään lähempänä kuin aavistammekaan

Tällaista on elää sodan keskellä kaupungissa, joka sijaitsee lähempänä meitä kuin esimerkiksi Pariisi. UNICEF toimittaa apua tuhansille Itä-Ukrainan lapsille ja heidän perheilleen. Pääsimme tekemään äärimmäisen harvinaisen vierailun alueella yhä asuvan lapsiperheen luokse.

Kirsi Haru Artikkeli
Kirsi Haru
Aikuinen ja kolme lasta istuvat sängyllä.

Kesällä 2014 Yulian ja hänen perheensä elämä muuttui, kun Itä-Ukrainan sota saavutti heidän kotikaupunkinsa Krasnohorivkan. Esikoinen Ilya oli silloin alle vuoden ikäinen.

Ohjuksia paettiin naapureiden kanssa kerrostalon kellariin. Taistelut tuhosivat asuinrakennuksia ja kouluja sekä katkaisivat lämmön ja veden. Ulkona ei uskaltanut liikkua, ja kosteassa kellarissa piiloteltiin pitkiä aikoja.

Aiemmin vilkas kaupunki on nyt hiljainen. Kaupat sulkivat ja palvelut hävisivät. Jäljellä on lähinnä vanhuksia ja vähävaraisia lapsiperheitä – he, joilla ei ole ollut mahdollisuutta lähteä muualle.

Rakennukset ja aidat ovat kiivaimpien sotavuosien jäljiltä täynnä reikiä.

Rapistunut kerrostalo.Perheen kotitaloon on osunut ohjusten sirpaleita.

Arkea sodan varjossa

Yulian perhe on sittemmin kasvanut. Tavatessamme maaliskuussa 2020 Yulia oli viimeisillään raskaana ja perheeseen odotettiin neljättä poikaa.

Osat kerrostalon ikkunoista ovat edelleen rikki tai pahvilla paikattuja. Sähköä on taas, mutta kaasua ei, eikä taloon tule puhdasta vettä.

Perheen koti on pieni ja sisällä tuoksuu kostealle ja homeelle.

Ihminen kuitenkin sopeutuu, kaikenlaisiin olosuhteisiin.

– Olen syntynyt ja kasvanut täällä, enkä lähde täältä mihinkään, Yulia toteaa.

– Sodan aikana on kyllä ollut vaikeaa. Vietimme monta talvea kylmässä asunnossa vailla lämmitystä. Teimme ruokaa ulkona nuotiolla. Yöksi lämmitimme vesipulloja Ilyan ympärille, koska pelkäsimme että hän sairastuu.

On harvinainen päivä, sillä perheen isä on lähestyvän synnytyksen vuoksi kotona. Tavallisesti Vitaliy on työnsä vuoksi poissa pitkiä aikoja kerrallaan, ja Yulia kantaa yksin vastuun arjesta lasten kanssa.

Vaikka sota on kadonnut otsikoista, sotatoimet täällä ovat päivittäisiä. Krasnohorivkan kaupunki sijaitsee kontaktilinjan välittömässä tuntumassa.

– Olemme oppineet tunnistamaan äänistä, miten kaukana taistelut ovat ja mistä suunnasta ammutaan, Yulia kertoo.

Tärkeä paketti

Arkea vaikeuttaa edelleen myös pula perustarvikkeista. Kun suurin osa kaupoista sulkeutui, esimerkiksi hygieniatuotteita on vaikea saada, eivätkä rahatkaan niihin riitä.

Yulia saa perheineen UNICEFilta säännöllistä tukea: hygieniapakkauksen, joka sisältää lapsiperheelle välttämättömiä tarvikkeita. Pääsimme tällä kertaa mukaan pakettia viemään.

Yulia ja Kimmo Ohtonen tutustuvat UNICEFin apupaketin sisältöön.Toimittaja Kimmo Ohtonen pääsi harvinaiselle vierailulle itä-ukrainalaisen perheen kotiin. UNICEFin apupaketti on juuri saapunut.

Pakkaus on Yulialle tuttu ja hän esittelee meille sen sisältöä. Laatikosta löytyy muun muassa pyykinpesuainetta, hammastahnaa, vessapaperia, saippuaa, vaippoja, terveyssiteitä ja yleispuhdistusainetta.

– Pakkaus on meille tärkeä, sillä muuten olemme ilman näitä tarvikkeita, Yulia toteaa.

Itä-Ukrainan konfliktialueilla arviolta 70 prosenttia perheiden tuloista kuluu ruokaan. Loppu menee asumiseen ja lääkkeisiin, eikä hygieniatuotteisiin juuri jää rahaa.

UNICEF tukee perheitä paitsi hygieniapakkauksilla, myös niiden ostoon korvamerkityillä e-vouchereilla. Puhelimeen ladattavilla vouchereilla voi hankkia hygieniatuotteita tietyistä kaupoista. Näin saadaan myös arvokasta tietoa siitä, mitä tuotteita perheet eniten tarvitsevat. Kahden viime vuoden aikana yli 40 000 ihmistä konfliktialueella on hyötynyt tästä avusta.

Sodan jylinä on lasten leikkien taustaääni

Perheen kuopus Denis herää päiväunilta. 7-vuotias Ilya on tänään kipeänä poissa koulusta ja katselee televisiota 4-vuotiaan Daniyan kanssa.

Isä Vitaliy pukee pienimmäisen ja lähtee hänen kanssaan ulos. Pihalla on ruostuneita leikkivälineitä, ainoa väriläiskä on puun oksassa keikkuva monivärinen puukeinu.

Denis pitää isäänsä kädestä ulkoilutuokiolla.Käsi kädessä isän kanssa. Sodan jylinä on taustana Denisin ulkoiluhetkelle.

Kerrostalojen pihalle on sodan aikana osunut raketti, joka särki kaikki ikkunat. Kotitaloon on osunut myös ohjusten sirpaleita useaan kertaan.

Pihalla vaeltaa laiskasti useita kulkukoiria, joista yksi on kolmijalkainen. Alue on myös yksi maailman miinoitetuimmista.

Taustalla jylisee taas, mutta Denis jatkaa touhujaan isän kädestä kiinni pitäen.

p.s. Perheen neljäs lapsi syntyi 8.3. ja sai nimekseen Hleb.

Kaikki kuvat ©UNICEF/Ukraina 2020/Haru

Julkaistu 25.9.2020

 

Julkaistu25.9.2020