Siirry sisältöön

Suomalaisilla vahva halu auttaa: UNICEFin hätäapukeräys koronaviruksen vastaiseen työhön on tuonut tuhansia lahjoittajia ja summa on jo yli 440 000 euroa

Suomalaiset ovat ottaneet vakavasti koronaviruksen vaikutukset lasten elämään kaikkialla maailmassa.

Uutinen
Seitsemänvuotias tyttö saa neuvoja käsienpesuun Roomassa. UNICEFin ja sen kumppanin siirreltävä hoitoyksikkö antaa perusterveydenhuoltoa ja jakaa tietoa kaupungissa asuville siirtolaisille ja pakolaisille. © UNICEF/UNI319153/Romenzi

Hätäapukeräykseen on lahjoitettu jo 440 000 euroa. Suomen UNICEF lähettää kevään kampanjassa lahjoituksina saadut varat välittömästi hätäapuun koronaviruksen vastaisen työn tukemiseksi. Keräyskampanja jatkuu.

Koronaviruksen yhteiskunnalliset vaikutukset lasten elämään ovat valtavat. Haittavaikutukset ulottuvat kaikkialle lasten elämään, koulutukseen, ravinnonsaantiin ja terveyteen. 

– Olemme valtavan kiitollisia kaikille kampanjaan lahjoittaneille. On ollut hienoa huomata, miten vakavasti ihmiset ovat ottaneet koronaviruksen vaikutuksen lasten tilanteeseen myös maailmalla. Suomalaisten lahjoittajien tuella lapset ja perheet saavat hygieniapaketteja, puhdasta vettä ja tietoa viruksesta, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

– Avulla on kiire. Koronan heikentämien terveyspalveluiden vuoksi lasten kuolemien määrä saattaa kasvaa yli 6 000:lla joka päivä. UNICEFia tarvitaan, ja lahjoittajia UNICEFin tueksi, enemmän kuin koskaan, Marja-Riitta Ketola jatkaa.

Koronavirus (COVID-19) koskee meitä kaikkia – se ei välitä rajoista, joten kukaan ei ole turvassa, ennen kuin virus on kukistettu kaikkialla.

– Koronan nujertaminen on ihmiskunnan yhteinen tehtävä, sanoo YK:n pääsihteeri António Guterres.

Koronaviruksen vaikutukset lasten elämään ovat valtavat. Vaikka sairaus ei sinällään ole lapsille niin vakava uhka kuin vanhemmalle väestölle, taudin muut vaikutukset osuvat kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin ja heidän perheisiinsä. Haittavaikutukset ulottuvat lasten koulutukseen, ravinnonsaantiin, terveyteen ja rokotuksiin ja jopa tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisen työn vaikeutumiseen.

UNICEFin työ tavoittanut
yli puolitoista miljardia ihmistä

Jo nyt UNICEF auttaa lahjoitusten tuella satoja miljoonia ihmisiä joka päivä suojautumaan koronavirukselta sekä lapsia käymään koulua etäopetuksen avulla. UNICEFin ja sen kumppaneiden koronasta varoittava viestintä on tavoittanut 1,6 miljardia ihmistä.

Apua saaneiden määrä on valtava: yli 40 miljoonaa terveydenhuollon ammattilaista on saanut suojatarvikkeet, 79,8 miljoonaa lasta on saanut tukea etäopiskeluun, yli 12 miljoonaa ihmistä on saanut puhdasta vettä ja/tai hygieniatarvikkeita.

Koronaviruksen vaikutukset näkyvät myös lasten mielenterveydessä. Jo 830 000 lasta tai huoltajaa ovat saaneet UNICEFin välityksellä psykososiaalista tukea.

UNICEF työskentelee koronavirusta vastaan ja puolustaa lapsen oikeuksia myös maissa, joissa soditaan. Jemenissä UNICEF jakoi 3 400 hygieniapakkausta 10 000 ihmiselle 49 karanteenikeskukseen. Syyriassa jaetaan saippuoita ja pesutarvikkeita viidelle miljoonalle syyrialaiselle. Etelä-Sudanissa UNICEF arvioi, että 1,3 miljoonaa lasta uhkaa aliravitsemus, ja järjestön tukemiin terveyskeskuksiin on lisätty käsienpesupisteitä. Keskusten asiakkaille annetaan mukaan saippuaa.

Libanonissa UNICEF on kouluttanut lähes 200 työntekijää terveysasemilla ja jakanut suojavarusteita tuhansille terveydenhuollon ammattilaisille. Venezuelaan toimitettiin 90 tonnia tarvikkeita terveydenhuollon tarpeisiin. 

UNICEF arvioi, että se tarvitsee koronaviruksen vastaiseen työhön 1,5 miljardia euroa vuoden 2020 aikana.

UNICEFin hätäapuun
voi lahjoittaa eri kanavissa

  • Verkossa: unicef.fi/korona
  • Tekstiviestillä: lähetä viesti UNICEF numeroon 16110 (viestin hinta 15 euroa)
  • Soittamalla: 0600-14501 (20,37 euroa /puhelu+pvm)
  • Tilisiirrolla: Nordea FI15 1529 3000 0000 87. Viestikenttään teksti Korona.
Julkaistu13.5.2020