Siirry sisältöön

Sahelin lapset tarvitsevat apua - miljoonien tilanne huonontunut nopeasti

Humanitaarinen tilanne Keski-Sahelissa on huonontunut nopeasti. UNICEFin tuoreiden arvioiden mukaan 7,2 miljoonaa lasta Burkina Fasossa, Nigerissä ja Malissa tarvitsee kiireellistä apua.

Uutinen
Poika kantaa vettä perheelleen pakolaisleirillä Nigerin Maradissa. Kuva: © UNICEF/UNI337865/Haro

Aseelliset hyökkäykset Keski-Sahelin kyliin, kouluihin ja terveyskeskuksiin ovat ajaneet kodeistaan jo yli 1,8 miljoonaa ihmistä. Heistä 60 prosenttia on lapsia.

Sahel on ollut väkivaltaisten konfliktien näyttämö jo vuodesta 2012, mutta alueen keskiosassa sijaitsevien Burkina Fason, Nigerin ja Malin humanitaarinen tilanne on avustusjärjestöjen mukaan nyt erityisen huolestuttava.

Kartta: Sahel
Sahel on pääosin savannista koostuva alue Afrikan pohjoisosissa, Saharan eteläpuolella. Alue ulottuu Atlantin valtamereltä Afrikan sarveen. Kartta: Wikimedia Commons.

Kun konfliktien lisäksi pandemiaan liittyvät liikkumisrajoitukset vaikeuttavat toimeentuloa, ruokapula koskettaa yhä useampia. Aavikoituvan Keski-Sahelin hauraat elinkeinot ovat jo aiemmin olleet alttiina ilmastonmuutoksen vaikutuksille.

Apua tarvitaan monella rintamalla. Lasten tilanne näissä maissa on huonontunut vuoden sisällä nopeasti. Turvattomuus ja väkivalta vaikeuttavat myös avunantajien työtä.

Koulut jo pitkään
väkivallan kohteina

Keski-Sahelin koulujen opettajat ja oppilaat olivat aseellisten hyökkäysten kohteina jo ennen kuin koronapandemia sulki loputkin koulut.

Tällä hetkellä 20 miljoonaa lasta ei käy koulua. On kehitettävä keinoja, joilla kaikki lapset, myös kotinsa menettäneet, saadaan takaisin opetuksen piiriin.

Ilman koulua lapset ovat vaarassa joutua hyväksikäytetyiksi eri tavoin ja värvätyiksi aseellisiin ryhmiin. Samanaikaisesti kotiväkivalta pahenee.

Aliravittujen lasten
määrä nousee

Aliravittujen lasten määrän pelätään nousevan pian 2,9 miljoonaan.  Maailman ruokaohjelma WFP on äskettäin varoittanut akuutista humanitaarisesta kriisistä.

Tänä vuonna UNICEF yhteistyökumppaneineen on tavoittanut Keski-Sahelissa 364 000 vakavasta aliravitsemuksesta kärsivää lasta. UNICEF arvioi tarvitsevansa 1,4 miljardia dollaria työhönsä Burkina Fasossa, Malissa ja Nigerissä. Tavoitteesta on koossa alle puolet.

 

Auta, lahjoita UNICEFin hätäapuun »


Julkaistu3.12.2020