Siirry sisältöön

Miljoonat lapset elävät ilman saippuaa ja vettä

Käsienpesu on tehokkaimpia tapoja taistella koronavirusta ja muita sairauksia vastaan.

Uutinen
Kuva: © UNICEF/UNI349559/Nijimbere

Kolme miljardia ihmistä, 40 prosenttia maailman väestöstä, elää ilman kunnollisia käsienpesumahdollisuuksia - ilman vettä ja saippuaa. Heistä puolet on lapsia.

Koronapandemia on nostanut esiin käsienpesun tärkeyden viruksen torjumisessa, mutta myös sen, että erityisesti maailman köyhimmissä maissa monilla ei ole mahdollisuutta käsienpesuun. UNICEFin uusimpien arvioiden mukaan 43% kouluista kehittyvissä maissa ei tarjoa oppilailleen käsienpesumahdollisuuksia. Tällä on vaikutus 818 miljoonan kouluikäisen lapsen terveyteen.

Helppo ja
halpa suoja

Käsienpesu suojaa tehokkaasti sairauksilta ja ehkäisee tartuttamasta niitä. Koronapandemiassa huolellinen käsihygienia auttaa hillitsemään tartuntojen leviämistä. Tämä yksinkertainen ja edullinen keino suojautua sairauksilta tulee olla myös kaikkien haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten käytettävissä.

UNICEF ja Maailman terveysjärjestö WHO ovat käynnistäneet Hand Hygiene for All –ohjelman, joka edistää käsihygieniaa 130 maassa. Yhdessä kansainvälisten, kansallisten ja paikallisten kumppanien kanssa toteuttavan hankkeen tavoitteena on tuoda käsienpesu kaikkien ulottuville terveydenhoitopalveluihin, kouluihin ja julkisiin tiloihin sekä lisätä tietoa käsihygienian merkityksestä.

Maailman käsienpesupäivää vietetään torstaina 15. lokakuuta.


Katso Sylvin hitiksi noussut käsienpesuvideo Facebookissa.

Seuraa käsienpesupäivää sosiaalisessa mediassa: #handwashingday


Sinä voit auttaa lapsia ja perheitä lahjoittamalla UNICEF-lahjan Hygieniapaketin. Paketti maksaa vain 14 euroa ja se sisältää ämpärin, 40 saippuaa ja vedenpuhdistustabletteja.
Julkaistu15.10.2020