Siirry sisältöön

Lasten humanitaarisen avun tarve koko maailmassa ennätyksellisen suuri - Suomi tukee UNICEFin hätäaputyötä Etiopiassa

UNICEF pyytää ennätyksellisen suurta summaa humanitaariseen apuun. Avun tarpeen kasvu johtuu koronapandemiasta, pitkittyneistä konflikteista ja ilmastonmuutoksesta.

Uutinen
Etiopian Tigraysta paennut tyttö nukkuu Um Raquban pakolaisleirillä itäisessä Sudanissa. © UNICEF/UN0371489/Hamid/AFP

Suomi tulee antamaan kaksi miljoonaa euroa UNICEFin humanitaariseen työhön Etiopiassa. Lasten tilannetta maassa pahentavat Tigrayn alueella käytävät taistelut. 

Suomen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari julkisti lahjoituksen torstaina 3. joulukuuta puheessaan UNICEFin kansainvälisen hätäapuvetoomuksen julkistamistilaisuudessa. 

Skinnari nosti puheessaan esiin muun muassa innovaatioiden ja kouluaterioiden merkityksen hätäaputyössä sekä vammaiset lapset. 

- Vammaisten henkilöiden inkluusiosta pitää tehdä olennainen osa humanitaarista työtä ja kehitysyhteistyötä, suunnittelusta seurantaan. Vammaiset lapset tulee pitää mukana, Ville Skinnari korostaa. 

UNICEF luonteva kumppani 
Suomelle Etiopiassa 

- On hienoa, että Suomi tukee jälleen UNICEFin humanitaarista työtä, ja juuri Etiopiassa, joka on Suomen pitkäaikainen kumppanimaa Afrikassa, Suomen UNICEFin lapsen oikeuksien ja kehityspolitiikan asiantuntija Tarmo Heikkilä iloitsee.  

- UNICEF on Suomelle luonteva kumppani Etiopiassa, sillä edistämme yhdessä muiden YK-toimijoiden kanssa maallemme tärkeitä asioita, kuten sukupuolten välistä tasa-arvoakoulutusta, lasten ja nuorten terveyttä sekä äitiysterveyttä.  

Marraskuussa Etiopian pohjoisosassa Tigrayssa leimahtaneita taisteluita pakenevat ihmiset ovat alttiina monenlaiselle hyväksikäytölle ja häirinnälle. Avun tarpeessa olevien määrä koko Etiopiassa on vuoden aikana kaksinkertaistunut koronapandemian, ruokavarastoja tuhoavien heinäsirkkojen sekä konfliktien aiheuttaman pakolaisuuden vuoksi. 

Humanitaarisen avun tarve 
kasvanut maailmanlaajuisesti 

Kansainvälinen UNICEF on tänään julkaissut ennätyksellisen suuren humanitaarisen avun vetoomuksen ensi vuodelle. Hätäapurahaa tarvitaan 5,2 miljardia euroa (6,4 mrd dollaria), mikä on 35 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. 

UNICEFin pääjohtaja Henrietta Foren mukaan käsillä on nyt lapsen oikeuksien hätätila. 

Humanitaaristen tarpeiden maailmanlaajuinen kasvu johtuu Tarmo Heikkilän mukaan muun muassa siitä, että ihmisten aiheuttamat konfliktit ovat pitkittyneet, ja ihmisiä suojeleva humanitaarinen lainsäädäntö myös sivuutetaan konflikteissa aiempaa useammin. Tarttuvat taudit ja ilmastonmuutos lisäävät avun tarvetta entisestään. 

- On kiinnitettävä entistä enemmän huomiotmyös siihen, miten tuetaan haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten ja yhteisöjen kykyä valmistautua kriiseihin. Tätä UNICEF jo tekeekin omassa työssään, Tarmo Heikkilä huomauttaa. 

Pitkittyneisiin kriiseihin 
tarvitaan yhä apua 

UNICEFin suurimmat yksittäiset hätäapuvetoomukset koskevat Syyriaa, Jemeniä, Venezuelaa ja Kongon demokraattista tasavaltaaNäitä maita leimaavat pitkittyneet kriisit. 

Uusia humanitaarisia kriisejä on syntynyt Etiopian lisäksi myös muun muassa väkivaltaisuuksien piinaamassa Cabo Delgadossa Mosambikissa sekä myrskytuhojen myötä Filippiineillä, Vietnamissa ja Kambodžassa.

UNICEFin humanitaarinen työ keskittyy lasten suojelemiseen, veteen, sanitaatioon ja hygieniaan, perusterveydenhuoltoon sekä koulutukseenUNICEF pyrkii tavoittamaan vuoden 2021 aikana 300 miljoonaa ihmistä, joista 190 miljoonaa on lapsia. 

Auta, lahjoita hätäapuun »

Tutustu Humanitarian Action for Children 2021 -raporttiin (englanniksi)

Julkaistu3.12.2020