Siirry sisältöön

Lasten aliravitsemus lisääntyy hälyttävästi Jemenissä

Yksi viidestä jemeniläisestä lapsesta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta, arvioivat YK-järjestöt.

Uutinen
Neljän kuukauden ikäinen Shuaib Ahmed Mohammed saa hoitoa vakavaan aliravitsemukseen sairaalassa Sana'an kaupungissa. Hänen äitinsä suhtautuu luottavaisesti pojan tervehtymiseen. Hän on nähnyt muiden lasten toipuvan, kun he saavat hoitoa. Kuva: © UNICEF/UNI312495/Alghabri.

Aliravittujen alle 5-vuotiaiden lasten määrä on ennätyksellisen korkea eteläisessä Jemenissä. YK-järjestöjen raportin mukaan yli puoli miljoonaa lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta.

Tähän asti humanitaarinen apu on estänyt tilannetta pahenemasta hallitsemattomasti.

Tehty työ uhkaa nyt vesittyä muun muassa siksi, että monien ohjelmien, kuten välittömän ruoka-avun sekä vesi- ja sanitaatiohankkeiden rahoitusta on leikattu. Samaan aikaan koronapandemia, lisääntyneet väkivaltaisuudet, pitkittynyt sota ja talouden romahdus lisäävät avun tarvetta entisestään. Arabian niemimaan eteläkärjessä sijaitseva maa on alueen köyhimpiä valtioita.

Myös aliravitsemusta hoitava työ on vaarassa ilman lisärahoitusta. Vakavaakin aliravitsemusta on mahdollista hoitaa ja ehkäistä, kun toimeen päästään ajoissa ja riittävin resurssein.

Työllä on kiire, sillä aliravitsemus lisääntyy nopeasti. Etelä-Jemenin maakunnissa asuu 1,4 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta. Yksittäisissä maakunnissa jopa neljäsosa lapsista on vakavasti aliravittuja. Maan pohjoisosista kerätyn aineiston analyysi on yhä kesken, mutta tulosten odotetaan olevan yhtä huolestuttavia.

Aliravitsemuksesta
kärsivät myös äidit

Lasten lisäksi vaarassa ovat Jemenin äidit. Ainakin 250 000 odottavaa ja imettävää naista tarvitsee hoitoa aliravitsemukseen. Koska aliravitsemukselle altistavat tekijät ovat lisääntyneet, todellinen luku on YK:n asiantuntijoiden mukaan korkeampi.

Jemen on tunnetusti maailman vaarallisimpia paikkoja olla äiti. Rajallisten terveyspalvelujen piiriin on vaikea päästä, ja huono hygienia edesauttaa tartuntatautien leviämistä.

Jemenin kriisiä voi luonnehtia maailman vakavimmaksi tällä hetkellä. Yli 80 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua ja turvaa, ja ruokaturvan osalta tilanne uhkaa kehittyä katastrofaaliseksi. Ravitsemuksen lisäksi tarvitaan tukea muun muassa sanitaatioon ja rokotusohjelmiin sekä Jemenin oman ruokatuotannon vahvistamiseen.

UNICEF toimittaa Jemenissä lapsille ja perheille puhdasta vettä ja sanitaatiopalveluja sekä terveydenhuoltoa ja työskentelee varmistaakseen lasten koulunkäynnin ja lastensuojelun toteutumisen.

Lisää aiheesta

Kerroimme kesäkuussa sivuillamme siitä, kuinka koronavirus pahentaa lasten tilannetta Jemenissä myös aliravitsemuksen osalta.

Tiedote kansainvälisen Unicefin sivuilla.

Auta: lahjoita Jemenin lasten tueksi »

 

 

Julkaistu30.10.2020