Siirry sisältöön

Kuvat kertovat, kuinka rokotteet saavuttavat maapallon syrjäisimmät kolkat

Yhdenkään lapsen ei tulisi kuolla ehkäistävissä oleviin tauteihin. Siksi UNICEF toimittaa rokotteet 45 prosentille maailman alle viisivuotiaista lapsista. Nämä kuvat kertovat rokottajien ja muiden terveystyöntekijöiden uskomattomasta sinnikkyydestä lasten terveyden hyväksi.

Rashini Suriyaarachchi Artikkeli
Rashini Suriyaarachchi
Avustustyöntekijä ylittää jokea köyttä pitkin tarvikelaatikko selässään.

Yhdessä kumppaniensa kanssa UNICEF tukee rokoteohjelmia yli 95 maassa. Työmäärä on valtava ja mahdollista ainoastaan tuhansien vapaaehtoisten ja terveystyöntekijöiden päättäväisyyden ansiosta.

Rokottajat kiipeävät vuoria

Rokottajat kiipeävät kalliopolkua ylös

Yli neljä vuotta kestänyt konflikti on romuttanut Jemenin terveydenhuoltojärjestelmän. Pelastaakseen lapset nämä UNICEFin rokotekampanjassa työskentelevät terveystyöntekijät matkustavat läpi vuoristoisen maaston ja pakottavan kuumuden kantaen painavia taakkoja. © UNICEF/Yemen

Jemenin konfliktille ei näy loppua. Siksi UNICEF tekee Jemenissä kaikkensa lasten suojelemiseksi taudeilta.

Vuonna 2018 kumppaniemme kanssa Jemenissä järjestämämme kolerakampanja saavutti 1,5 miljoonaa ihmistä. Samana vuonna rokotimme yli 4,6 miljoonaa lasta poliota vastaan ja yli 731 000 alle yksivuotiasta lasta tuhkarokkoa vastaan.

Kampanjat eivät olisi olleet mahdollisia ilman terveystyöntekijöitä, jotka matkustavat Jemenissä vuoristoisen maaston, kuumuuden ja taistelulinjojen läpi lasten luo.

Jemen ei ole ainoa maa, jossa rokottajat joutuvat ylittämään vuoria. Sota ei myöskään ole ainoa poikkeustila, jossa taudit kukoistavat.

Taudit leviävät helposti myös luonnonkatastrofien jälkimainingeissa, kun lapsilla ei ole mahdollisuutta turvalliseen juomaveteen, vessaan ja saippuaan.

Papua-Uudessa-Guineassa  terveystyöntekijät patikoivat vuoristoisen viidakon läpi saavuttaakseen vuoden 2018 maanjäristyksestä pahiten kärsineet lapset.

Rokottajat kulkevat pienen puron yli

Osana tuhka-, vihurirokko- ja poliokampanjaa UNICEFin rokotteet täytyi kuljettaa läpi Papua-Uuden-Guinean ankaran maaston © UNICEF/UN0292490/UN0292492/Holt

Vuoden 2018 maanjäristyksen jälkeen UNICEF tuki maassa kansallista rokotuskampanjaa tuhka- ja vihurirokkoa- sekä poliota vastaan.

Lähes 1,3 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta rokotettiin poliota vastaan ja 1,2 miljoonaa tuhka- ja vihurirokkoa vastaan.

Rokottajat ylittävät jokia

 Rokotteen kuljattaja ylittää joten köydestä roikkuen.

Rokotepakkaus on kuljetettava joen yli varoen, sillä rokotteiden kylmäketju ei saa katketa missään vaiheessa myöskään trooppisissa maailman osissa. © UNICEF/UNI184260/Lucky8 LLC

Rokotteiden matka alkaa UNICEFin varastoilta ja päättyy jokaisen maailman kolkkaan. Kylmäketju ei saa katketa missään vaiheessa.

Niiden oikeanlainen kuljettaminen joka puolelle maailmaa, toisinaan äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa, ei ole helppo tehtävä.

Kylmäketjun säilyttäminen on erityisen haastavaa esimerkiksi jokia ylittäessä.

Rokotteet on pidettävä niille suunnitellussa kylmäkantolaukussa koko matkan ajan. Jos rokotteen lämpötila missään vaiheessa laskee alle kahden asteen tai nousee yli kahdeksan asteen, sitä ei välttämättä voida enää käyttää. 

Rokottaja ylittää joen kärryvaunussa

Intian syrjäisillä vuoristoseuduilla terveydenhuollon työntekijä Dole Singh kuljettaa tuhka- ja vihurirokotteet lapsille joen yli kärryvaunussa. © UNICEF/UN0125861/Sharma

Kapea riippusilta ylittää vuoristojoen

Nepalissa terveystyöntekijät kantoivat rokotteita kapean sillan yli lähellä vuoden 2015 maanjäristyksen keskusta. UNICEF/UNI199159/Panday

Rokottajat ajavat pitkiä ja yksinäisiä matkoja teillä…

Maastoauto karussa maisemassa, sininen rokotelaatikko katollaan

Poliorokotelaatikko kulkee jeepin katolla Pakistanissa. Jopa tukahduttavassa kuumuudessa, kylmäkantolaukku pitää rokotteet kylminä. © UNICEF/UN0510/Zaidi

…ja maastossa.

Maastoauto ylittää puron viidakossa

Lähellä vuoden 2015 maanjäristyksen keskusta Nepalissa terveystyöntekijät ylittivät jokia autolla ja jalan. © UNICEF/UNI199153/Panday

Lapset tarvitsevat rokotteet, vaikka maa ei kärsisikään sodasta tai luonnonkatastrofista. Monessa maassa heikossa asemassa olevilla lapsilla ei ole pääsyä terveydenhuoltoon esimerkiksi köyhyyden ja pitkien etäisyyksien vuoksi.

Rokotehenkilökunta ja vapaaehtoiset varmistavat, että nämäkin lapset saavat tarvitsemansa rokotteet. UNICEFin pitkän tähtäimen strategiaan kuuluu myös yhteisöjen varustaminen niin, että he pystyvät itse rokottamaan lapset.

Rokottajat matkaavat veneillä…

Venettä sauvotaan yli joen.

Tämä poliotiimi matkaa Pakistanin provinssissa syrjäseuduilla asuvien lasten luo. Alueille pääsee ainoastaan Indus-joen ylittämällä. © UNICEF/UNI144216/Zaidi

Vuodesta 1988 lähtien tuhansien rokotetiimien, kuten näiden veneessä matkaavien naisten, työn ansiosta polio on nyt hävitetty 122 maasta. Kyseessä on uskomaton saavutus, joka on ollut mahdollista nimenomaan rokotusten avulla. 

…pyörällä…

Polkupyörä etenee kuivassa maastossa

Malawissa terveysavustaja Noah Chipeta pyöräilee Chanthuntun yhteisöstä 17 kilometrin päässä sijaitsevalle lähimmälle terveysasemalle täydentääkseen syrjäisen Kasungun alueen terveysaseman lääketarvikevarastoja. © UNICEF/UN066837/Hubbard

Yksi maailman syrjäisistä kolkista sijaitsee Malissa Kayesin alueella, jossa perheet työskentelevät ja elävät kaivoksilla. Syrjäisen sijainnin vuoksi lapset eivät saa terveydenhuoltoa ja suojelua. Alueella vain 41 prosenttia lapsista saa tarvitsemansa rokotteet.

Kuvan liikkuvan rokottajan Adama Traroren työ on kriittisen tärkeää kullanhuuhdonta-alueilla eläville lapsille.

Moottoripyörä rkotelaatikon kanssa vaikeakulkuisessa maastossa

Malissa Adama Tarore, 40, on toiminut rokottajana Sadiola-yhteisön terveysasemalla yli 10 vuota. Hän on liikkuva rokottaja ja matkustaa Kayesin piirissä kultakaivosalueille, esimerkiksi Massakamaan, joka sijaitsee 50 kilometriä lähimmältä terveysasemalta. © UNICEF/UN0293919/Keïta

…ja lentäen

Lentokoneen rokotuslastia puretaan

UNICEFin henkilökunta oli kentällä purkamassa varusteita vain tunteja sen jälkeen, kun sykloni Idai iski Mosambikiin. Tämä työntekijä kantoi rahtilentokoneella saapunutta kolerarokotepakkausta. © UNICEF/UN0320913/De Wet

Joskus ainoa tie lasten luo on lentäen. Esimerkiksi osissa Etelä-Sudania olemme toimittaneet elintärkeitä rokotteita paikallisiin yhteisöihin helikopterilla, sillä tiet ovat usein epäluotettavia ja matkustaminen vaarallista.

Helikopterin lastia tarkistetaan

Samuel Amule, UNICEFin terveysasiantuntija, tarkistaa, että varusteet ovat kunnolla kiinni ennen kuin helikopteri aloittaa lennon Etelä-Sudanissa. Lasti sisältää muun muassa jäykkäkouristusrokotteita, poliotippoja, maapähkinätahnaa, koulutarvikkeita ja hygeniatuotteita. © UNICEF/UN0230262/Elrington

He hyödyntävät teknologiaa…

Rokottajat hyödyntävät myös teknologiaa. Esimerkiksi Vanuatussa lennokit huolehtivat rokotekuljetuksista. Vanuatun syrjäkyliin pääsee vain jalan tai pienillä veneillä. Perheillä ei ole sähköä tai pääsyä terveydenhuoltoon.

…ja rokottavat liikkeessä

Lapsi rokotetaan junassa

Neljävuotias Aush rokotetaan poliota vastaan liikkuvassa junassa Intian Delhissä. Kuva: GAVI, Flickr.

Esimerkiksi Intiassa lähes kolmannes lapsista jää ilman rokotuksia ensimmäisen elinvuotensa aikana.

UNICEF työskentelee taukoamatta jotta, jokainen lapsi Intiassa ja kaikkialla maailmassa olisi suojassa taudeilta. Terveystyöntekijöiden uskomaton sinnikkyys tuottaa tuloksia ympäri maailmaa: rokottaminen pelastaa yli kaksi miljoonaa lasta joka vuosi ehkäistävissä olevilta taudeilta kuten tuhkarokolta, ripulilta ja keuhkokuumeelta.

Asuinpaikasta huolimatta, rokotetuilla lapsilla on paremmat mahdollisuudet pärjätä elämässä. Siksi UNICEF toimittaa rokotteet myös kaikkein syrjäisimpiin ja vaikeasti savutettavissa oleviin yhteisöihin ja kaikkein heikoimmassa asemassa oleville lapsille.

***

25.4.2020

Julkaistu25.4.2020