Siirry sisältöön

Koululaisia liikuttava UNICEF-kävely juhlii 20 vuoden taivaltaan

Kahdessakymmenessä vuodessa Suomen koululaiset ovat kävelleet 17 miljoonaa euroa maailman lasten auttamiseen.

Uutinen
Espoolaisen Auroran koulun oppilaita UNICEf-kävelytapahtumassa maaliskuussa 2019. © UNICEF/Suomi 2019/Mulari

UNICEF-kävely juhlii tänä lukuvuonna 20-vuotista taivaltaan. Liikuntapäivästä on monessa koulussa tullut jokavuotinen perinne.

Joka kolmas peruskoululainen osallistuu vuosittain UNICEF-kävelyyn.

- Laskimme, että vuosien saatossa oppilaat ovat kävelleet yli 6 miljoonaa kilometriä eli 150 kertaa maailman ympäri, sanoo Suomen UNICEFin koulutoiminnan suunnittelija Annika Junnonaho.

Samalla koululaiset ovat keränneet 17 miljoonaa euroa maailman lasten auttamiseen.

Kävelyillä kerätään varoja
koulutuksen edistämiseen

UNICEF-kävelyillä on kerätty varoja koulutuksen edistämiseen kehittyvissä maissa. Tehtävä on otettu kouluissa ja perheissä innolla vastaan.

- Lapsilla on kova halu auttaa. Olemme kiitollisia kaikille opettajille ja lasten sponsoreille, jotka ovat kannustaneet oppilaita, Junnonaho sanoo.

UNICEF tarjoaa kouluille maksuttoman tapahtumapaketin, jonka avulla oppilaat voivat tutustua lapsen oikeuksiin, kestävään kehitykseen ja UNICEFin työhön.

Lapset saavat
tarroja kierroksista

UNICEF-kävelyn ideana on, että lapset hankkivat lähipiiristään ennen tapahtumaa sponsoreita, jotka sitoutuvat lahjoittamaan valitsemansa summan jokaisesta oppilaan kävelemästä kierroksesta.

Tapahtumapäivänä lapset saavat kävelypassiin tarran jokaisesta kävelemästään kierroksesta.

- Varainhankinta on tapahtumassa tietysti tärkeää, mutta ennen kaikkea se, että lapset oppivat tärkeitä asioita ja saavat kokemuksen vaikuttamisesta, Junnonaho kertoo.

Kävelyn sijaan toiminta voi olla mitä vain pulkkailusta juoksuun tai uintiin.

Suomen kouluissa toteutettava UNICEF-kävely on poikkeuksellisen suosittu. Missään muualla maailmassa ei vastaavaa koulutapahtumaa tiettävästi toteuteta näin laajasti.

Timo Parvela
mukana juhlavuodessa

Juhlavuoden kunniaksi kirjailija Timo Parvelan lastenkirjahahmot Maukka ja Väykkä nähdään tsemppaamassa oppilaita UNICEF-kävelyn materiaaleissa.

Lisäksi UNICEF-kävelyyn osallistuneille kouluille jaetaan palkinnoiksi yhteensä viisi Maukka ja Väykkä -tarinakonserttia kirjakustantamo WSOY:n tuella.

 ***

Tiesitkö: UNICEF-kävelyyn osallistuu vuosittain noin 180 000 lasta Suomen peruskouluissa. UNICEF-kävely on lähtöisin Hollannista, ja se lanseerattiin Suomessa vuonna 1999. 

Julkaistu16.1.2020