Siirry sisältöön

Kaikki valmiina hätätilanteita varten

Suvi Rautio huolehtii siitä, että UNICEFin Kööpenhaminan keskusvarastosta lähtevä apu saavuttaa lapset kaikkialla. Kööpenhaminaan on varastoitu hätätarvikkeita kolmen kuukauden tarpeisiin 250 000 ihmiselle.

UNICEF Artikkeli
UNICEF
Suvi Rautio UNICEFin Kööpenhaminan keskusvarastolla. 

Kööpenhaminan satamassa seisoo 20 000 neliömetrin kokoinen rakennus, joka on lajissaan ainutlaatuinen. Tanskan hallituksen UNICEFille lahjoittama keskusvarasto on maailman suurin humanitaarisen avun varasto, jossa robottiteknologia hoitaa valtaosan tavaroiden pakkaamisesta.

Keskusvaraston toiminnasta vastaa joukko ammattilaisia, joista yksi on 27 vuotta UNICEFin riveissä seisonut suomalainen Suvi Rautio. Hän on UNICEFin toimitusketjun varajohtaja.

Hätätilanteessa apu
saadaan nopeasti tarvitseville

Pesti ei ole heikkohermoisille, sillä UNICEF ostaa ja välittää elintärkeitä tarvikkeita maaohjelmiinsa ympäri maailmaa noin 3,5--4 miljardilla dollarilla vuosittain. UNICEF on maailman suurin rokotteiden ostaja, ja järjestön ohjelmien kautta rokotetaan noin 45 prosenttia kaikista maailman lapsista.

Keskusvarastossa on koko ajan tarpeeksi hätätarvikkeita kattamaan kolmen kuukauden tarpeet noin 250 000 ihmiselle. Näihin kuuluu esimerkiksi lääkkeitä ja lääketarvikkeita, suojavälineitä kuten telttoja ja huopia sekä koulutarvikkeita lapsille. Hätätilanteessa pakkaukset saadaan nopeasti niitä tarvitseville.

– Kriisin keskellä ihmiset eivät ehdi miettiä, mitä he juuri siinä tilanteessa tarvitsevat, joten me olemme ammattilaisten avulla miettineet sen valmiiksi, Suvi toteaa.

Varastolla tuotetaan noin 50:tä erilaista pakkausta, joissa on kaikki tarvittava erilaisiin tilanteisiin, kuten hätälääkintäpakkaus sekä “koulu laatikossa”-pakkaus, jossa on koulutarvikkeet 40 lapselle ja yhdelle opettajalle kolmeksi kuukaudeksi. Hätätilanteessa pakkaukset saadaan nopeasti niitä tarvitseville.

UNICEF valmistautuu
koronarokoteoperaatioon

UNICEF valmistautuu koronarokoteoperaatioon varastoimalla satoja miljoonia ruiskuja odottamaan rokotteen valmistumista. Ensin tavoitteena on kattaa 3 prosenttia jokaisen maan väestöstä alkaen terveysalan henkilöstöstä. Seuraavaksi tavoite kasvaa vuoden 2021 aikana 20 prosenttiin, jolloin mukaan tulee korkean riskin väestö.

Maailman terveysjärjestö WHO vastaa rokotteiden resurssien jakamisesta eri maille. UNICEFin roolina on ostaa rokotteet ja hoitaa niiden jakelu. Lisäksi järjestö auttaa maita ottamaan ne vastaan huolehtimalla esimerkiksi logistiikka- ja kylmäketjujen toiminnasta.

– Tarvittavat järjestelmät ja logistiikka meillä jo on. Ne pitää nyt valjastaa koronarokoteohjelman käyttöön ja lisätä kylmäketjukapasiteettia, Suvi toteaa.

Lentomatkustamisen väheneminen tietää haasteita logistiikkaketjulle. Monet toimitukset tulevat vaatimaan erityisiä charter-lentoja.

UNICEF
elämäntyylinä

Luonnonkatastrofit, räjähdykset, konfliktit ja pandemiat ovat osa Suvin arkipäivää. UNICEF on hänelle enemmän elämäntyyli kuin työ.

– Kollegani ovat äärimmäisen sitoutuneita UNICEFin mandaattiin, ja olemme tottuneita koviin vaatimuksiin ja suureen työmäärään.

– Minua motivoi se, kun näen ne uskomattomat tulokset, joita UNICEF saa aikaan usein äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. Irakin ISIS-kriisissä UNICEF toimitti paikalle perustarvikkeita, kuten saippuaa, vettä ja lääkkeitä tuhansille ihmisille, jotka joutuivat pakenemaan kodeistaan.

– Somalimaassa korjasimme paikallisen vesijärjestelmän, ja ihmiset saivat puhdasta vettä. Nepalissa lääke- ja koulutarvikkeet saavuttivat lapset korkealla Himalajan vuoristossa pian maanjäristyksen jälkeen, ja Intiassa UNICEF oli avainroolissa polion hävittämisessä.

Suvin työ on kaikkea muuta kuin helppoa, mutta hän ei haluaisi olla missään muualla.

– Mikä voisi olla parempi päämäärä kuin lasten auttaminen ja lasten aseman parantaminen? Olen onnekas, että juuri tämä on työni tarkoitus.

Teksti: Emma Winiecki
Kuva: Suvi Rautio

Teksti julkaistu ensimmäisen kerran Lasten puolella -lehdessä joulukuussa 2020.

Julkaistu21.12.2020