Siirry sisältöön

Ihmetahnassa on kaikki

Joulu tulee: lasketaanko kaloreita? 500 kaloria. Sen verran on energiaa yhdessä maapähkinätahnapussissa, ja sen tarjoilee UNICEF. Maapähkinää, maitojauhoa, öljyä, sokeria ja vitamiineja – niistä on ihmetahna tehty. Turvallinen, hyvin säilyvä ja helppokäyttöinen tahna kehitettiin hätäaputyöhön, vakavan aliravitsemuksen hoitoon. Sen avulla lapsi voi alkaa toipua ennalleen jo muutamassa viikossa. Ja tämä lääke myös maistuu hyvältä!

Suomen UNICEF Artikkeli
Suomen UNICEF
Lapsi on aikuisen sylissä ja syö maapähkinätahnaa.

Lapset tarvitsevat ihmetahnaa nyt kipeämmin kuin koskaan ennen. Vuonna 2021 50 miljoonaa lasta kärsi vakavasta aliravitsemuksesta. Pitkittyneen koronapandemian vuoksi luku saattaa nousta 9 miljoonalla vuoden loppuun mennessä.

Erityisesti Afganistanin lasten ravitsemustilanne on hälyttävä. UNICEF arvioi, että vuoden 2021 loppuun mennessä yli 3,2 miljoonaa miljoonaa alle 5-vuotiasta afgaanilasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta. Heistä jopa miljoona on vaarassa menehtyä vakavan aliravitsemuksen seurauksena ilman välitöntä hoitoa. 

Myös Jemenin, Sahelin ja Syyrian kaltaisten kriisialueiden lasten aliravitsemus on jo entuudestaan UNICEFille iso huolenaihe. Konfliktien lisäksi myös eri syyt, kuten ilmastonmuutos ja luonnonkatastrofit ovat ajaneet perheitä kodeistaan ja heikentäneet ruokaturvaa. 

Huonon kehityssuunnan viimeisteli koronapandemia, joka on vienyt monilta aiemmin omillaan pärjänneiltä perheiltä ruokarahat.

Esimerkiksi marraskuussa 2020 UNICEF toimitti 10 tonnia maapähkinätahnaa Vietnamin tulvatuhoista kärsivien lasten hätäavuksi. Vuonna 2021 maapähkinätahnaa on toimitettu hätäapuna myös esimerkiksi Etiopian lapsille.

UNICEF hankkii maapähkinätahnan usein suoraan tuottajilta siellä, missä sitä tarvitaan. Reseptiä voi muunnella paikallisten tarpeiden mukaan, mutta peruskaava on sama.

Tahna jaetaan terveyskeskuksissa tai viedään suoraan lapsen luo annosteluohjeen kera. Yhdestä pussista saa 500 kaloria. Toipuminen alkaa jo parissa viikossa, mutta vakavasti aliravitun lapsen kokonaishoito voi vaatia yli 100 pussillista 6-8 viikon aikana.

Aliravittu lapsi ei tarvitse elpymiseen parantavan tahnan lisäksi kuin vettä. Ihmetahnassa on kaikki.

Jos sitä vain on.


Kuva: Nälkäinen lapsi saa maapähkinätahnaa Muzuffragrahin alueella Pakistanissa. © UNICEF/UN0281700/Pirozzi


10.12.2021 artikkeliin on päivitetty lukuja ja maapähkinätahnapaketin hinta sekä lisätty tietoa Afganistanin ja Etiopian lasten tilanteesta.

23.3.2022 poistettu linkki UNICEF-kauppaan.

Julkaistu14.12.2020