Siirry sisältöön

Beirut: hätäapuoperaatiomme on käynnissä - olemme surullisia ja järkyttyneitä räjähdysten tuhoista

Kannamme erityistä huolta räjähdyksen jalkoihin jääneistä lapsista. Olemme tähän mennessä toimittaneet juomavettä Beirutin sataman työntekijöille ja auttaneet Libanonin terveysministeriötä pelastamaan satamassa varastoituja lääkkeitä ja rokotteita.

Uutinen

Eilisen Libanonissa järkyttäneiden räjähdysten on arvioitu vaatineen ainakin sadan ihmisen hengen, haavoittaneen neljää tuhatta, ja ajaneen 300 000 ihmistä pakoon kodeistaan. 

Räjähdys tapahtui Beirutin satamassa, jota kautta maahan saapuu suurin osa sen elintarviketuonnista. 

Kannamme nyt erityistä huolta räjähdyksen jalkoihin jääneistä lapsista. Selviytyneet lapset tarvitsevat nyt kipeästi apua ja tukea tapahtuman aiheuttamien traumojen käsittelyyn.  

Autamme tämänkin kriisin yli
paikan päällä  

Koordinoimme hätäavun toimittamista yhdessä paikallisten viranomaisten ja kumppaneidemme kanssa.  

Olemme tähän mennessä muun muassa toimittaneet juomavettä Beirutin sataman työntekijöille ja auttaneet Libanonin terveysministeriötä pelastamaan satamassa varastoituja lääkkeitä ja rokotteita. 

Olemme myös aloittaneet psykososiaalisen tuen tarjoamisen lapsille ympäri Beirutia. Pyrimme tulevien päivien aikana tavoittamaan yhä useamman apua tarvitsevan perheen. 

Kiinnitämme avustustyössämme erityistä huomioita terveydenhuollon ammattilaisten ja muiden etulinjan työntekijöiden tarpeisiin.  

Räjähdys hankaloittaa
Libanonin tilannetta entisestään 

Libanon on jo valmiiksi äärirajoilla. Maata ovat tämän vuoden aikana vaivanneet sekä romahtanut talous että lisääntyneet koronavirustartunnat. 

Joka toinen libanonilainen elää köyhyydessä ja joka kolmas on vailla työtä. Maaliskuusta lähtien arkisten tuotteiden hinnat ovat kolminkertaistuneet ja maan valuutan arvo on laskenut 80 prosenttia. 

Koronavirustartuntojen määrä on maassa nousussa, vaikka koronarajoitusten purku on vasta aloitettu. Tämä on erityisen huolestuttavaa, sillä maan terveydenhuoltojärjestelmä on jo entuudestaan ylikuormittunut ja sairaalat täynnä.  

Libanonissa on lisäksi väkilukuunsa nähden maailman suurin määrä pakolaisia: joka neljäs libanonilainen on pakolainen. Suurin osa on syyrialaisia tai palestiinalaisia.    

Räjähdys on vaikuttanut
myös Beirutin-toimistoomme 

Yksi Beirutin-toimistomme työntekijöistä menetti eilen puolisonsa. Seitsemän työntekijäämme vahingoittui ja kymmenien työntekijöidemme kodit ovat vaurioituneet räjähdyksessä. Otamme osaa kollegoidemme järkytykseen. 

Muistamme lapsia ja perheitä, joiden elämät ovat mullistuneet räjähdyksen johdosta ja lähetämme osanottomme heille, jotka ovat menettäneet läheisensä. Toivomme loukkaantuneille pikaista toipumista. 

Sinä voit auttaa

Julkaistu5.8.2020