Siirry sisältöön

Aliravitsemus uhkaa miljoonia jemeniläisiä lapsia koronaviruksen levitessä

Koronaviruksen leviäminen vaikeuttaa maailman suurinta humanitaarista kriisiä Jemenissä entisestään - aliravitsemus uhkaa etenkin alle viisivuotiaita lapsia.

Uutinen
Seitsemänvuotias Jabra osallistui työpajaan, jossa hänelle kerrottiin, kuinka koronavirus leviää ja miten tartuntoja voi ehkäistä. © UNICEF/Jemen 2020

Aliravittujen alle viisivuotiaiden määrä voi kasvaa viidenneksellä eli 2,4 miljoonaan vuoden loppuun mennessä. Jopa 30 000 jemeniläislasta on vaarassa ajautua hengenvaaralliseen aliravitsemukseen seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Samaan aikaan jopa miljoona lasta on vaarassa jäädä vaille elintärkeitä mikroravinteita ja vitamiineja humanitaarisen avun rahoituksen jäätyä vajaaksi tänä keväänä. Myös puoli miljoonaa raskaana olevaa naista ja imettävää äitiä on jäämässä vaille välttämättömiä ravintolisiä ja neuvonantoa lasten ravitsemuksesta.

UNICEFin vapaaehtoinen, Rauf Salem, ohjeistaa lapsia oikeaoppiseen käsipesuun Sana'assa.

UNICEFin vapaaehtoinen, Rauf Salem, ohjeistaa lapsia oikeaoppiseen käsienpesuun Sana'an slummialueella. © UNICEF/Jemen 2020

Jemenin terveydenhuoltojärjestelmä on vaarassa kaatua

Vuosia jatkuneiden levottomuuksien takia vain puolet maan terveyskeskuksista on toiminnassa, ja niissäkin on valtava pula niin lääkkeistä ja varusteista kuin henkilökunnastakin.

Ilman kansainvälistä tukea 19 miljoonalla ihmisellä ei ole mahdollisuutta saada tarvitsemaansa terveydenhuoltoa.

Alle viisivuotiaista lapsista 6600 on vaarassa menehtyä ehkäistävissä oleviin syihin vuoden loppuun mennessä. Tähän ikäluokkaan kuuluvista lapsista viisi miljoonaa on jäämässä ilman elintärkeitä perusrokotteita.

Puutteet puhtaan veden ja sanitaatiopalvelujen saatavuudessa pahentavat koronaviruksen leviämistä. Jo nyt lähes kymmenellä miljoonalla lapsella ei ole riittäviä mahdollisuuksia hygieniasta huolehtimiseen. Määrän on ennustettu kasvavan kolmella miljoonalla heinäkuun loppuun mennessä.

Koronavirus ei ole uhka vain lasten terveydelle

Koulujen sulkiessa ovensa 7,8 miljoonaa lasta on pudonnut koulutuksen ulkopuolelle.

Entisestään heikentyneessä taloustilanteessa tämä kasvattaa lasten riskiä ajautua lapsityöhön ja -avioliittoihin sekä värväytymistä aseellisiin ryhmiin. Kuluneen viiden vuoden aikana YK on kirjannut ylös jo 3467 tapausta, joissa jopa 10-vuotiaita lapsia on värvätty ja hyväksikäytetty aseellisissa ryhmissä.

UNICEF vie avun perille myös kriisin keskellä

Maailman vakavin humanitaarinen kriisi on koetellut Jemeniä jo ennen koronavirusta. UNICEF toimittaa maassa lapsille ja perheille puhdasta vettä ja sanitaatiopalveluja sekä terveydenhuoltoa ja työskentelee varmistaakseen lasten koulunkäynnin ja lastensuojelun toteutumisen.

Tämän elintärkeän työn jatkamiseksi UNICEF tarvitsee rahoitusta noin 411 miljoonaa euroa, mutta tarvittavasta rahoituksesta saatu kokoon vasta 39 prosenttia.

UNICEF työskentelee ympäri maailmaa yhdessä Maailman terveysjärjestön ja paikallisten viranomaisten kanssa koronavirusta vastaan. Koronaviruksen vastaiseen työhön kuuluu suojavarusteiden toimittaminen, terveydenhuollon ammattilaisten kouluttaminen sekä tiedonvälitys televisiossa, radiossa ja sosiaalisessa mediassa. Lahjoituksia tarvitaan kipeästi vielä 41 miljoonan euron edestä elokuun loppuun mennessä, jotta koronaviruksen vastainen työ voi jatkua.

Julkaistu25.6.2020