Siirry sisältöön

850 tonnia rokotteita kuukaudessa - UNICEF valmiina toimittamaan koronarokotteita maailman köyhimpiin maihin 

UNICEF johtaa koronarokotteen jakelua kansainvälisen COVAX-mekanismin toimeenpanijana ja varmistaa, että myös köyhimmät maat saavat rokotteista osansa. Rokoteoperaatio tavoittaa maailman väestöstä yli neljä viidesosaa. 

Uutinen
Alejandro Caldoni ottamassa vastaan lentokonetta, joka toi Venezuelan Caracasiin 32 tonnia tarvikkeita koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn ja sairauden hoitoon. Kuva: © UNICEF/UN0375879/Vera

UNICEF valmistautuu koronarokotteiden hankintaan, jakeluun ja rokotusten toimeenpanoon. Järjestö on laskenut, että se pystyy ensi vuoden aikana kuljettamaan jopa 850 tonnia koronarokotteita kuukaudessa. 

– Tehtävä on ennennäkemättömän laaja, mutta olemme valmiit siihen, kansainvälisen UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore toteaa. 

UNICEF toimittakaksi miljardia rokoteannosta vuoden 2021 loppuun mennessä osana kansainvälistä COVAX-rokoteyhteistyömekanismiaJärjestö vastaa myös siitä, että 92 COVAX-mekanismiin liitettyä matalan tulotason maata saavat niille kuuluvat rokotteet. 

Rokotteiden nopeasti muuttuvaa markkinatilannetta voi nyt seurata UNICEFin sivuille avatusta, kaikille avoimesta Covid-19 Vaccine Market Dashboard -raportointinäkymästä. 

UNICEF tavoittaa 
neljä viidesosaa maailman väestöstä 

UNICEF on valmiina aloittamaan rokotekuljetukset matalan tulotason maihin heti, kun hankintasopimukset ja Maailman terveysjärjestön käyttöluvat ovat kunnossa. Ensimmäiset kaksi miljardia koronarokotetta varataan terveys- ja sosiaalialan henkilöstölle sekä ihmisille, joiden sairastumisriski on korkea.  

UNICEFin rokoteosaaminen hyödyttää myös 97:ää COVAXiin kuuluvaa korkeamman tulotason maata näiden koronarokotehankinnoissa.  

Näin laskien UNICEF tavoittaa koronarokoteoperaatiollaan yli neljä viidesosaa koko maailman väestöstä. 

UNICEF on 
maailman suurin rokottaja 

COVAX-mekanismiin kuuluu tällä hetkellä 189 maata, ja sen tarkoitus on turvata koronarokotteen tasapuolinen jakelu ja saanti. Myös Suomi on mukana mekanismissa. 

COVAXia johtavat kansainvälinen rokotusyhteistyöliittouma GAVIMaailman terveysjärjestö sekä CEPI, jonka työhön kuuluu epidemioihin varautuminen.  

UNICEF oli jo ennen koronapandemiaa maailman suurin rokotteiden ostaja. Järjestön rokotuskampanjat ovat tavoittaneet 20 vuoden aikana yli 760 miljoonaa lasta ja estäneet yli 13 miljoonaa kuolemaa.  

Kansainvälinen UNICEF tarvitsee vähintään 336 miljoonaa euroa rokotteiden toimituksiin ja kuljetuksiin sekä kylmäketjun ylläpitoon sekä hoitohenkilöstön koulutukseen köyhimmissä maissa.  

***

UNICEFin palvelusta voit seuraata koronarokotteen markkinatilannetta: 

COVID-19 Vaccine Market Dashboard | UNICEF Supply Division 

Julkaistu22.12.2020