Siirry sisältöön
Auta maanjäristyksen uhreja Turkissa ja Syyriassa.
Lahjoita hätäapuun

Välimeri ei saa olla lasten hauta – UNICEF vaatii Eurooppaa ottamaan pelastusalukset vastaan

Yli 400 lasta on paennut kuluvan tammikuun aikana Välimeren yli Eurooppaan. Kovat sääolot ja merenkäynti tekevät pakoreitistä äärimmäisen vaarallisen.

Uutinen
Välimeren yli paenneet lapset leikkivät Morian vastaanottokeskuksen ulkopuolella sijaitsevassa epävirallisessa leirissä Lesboksen saarella Kreikassa.

UNICEF patistaa Euroopan valtioita sopimaan Välimeren yli pakenevien lasten suojelusta.

Tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana noin 400 lasta, keskimäärin 24 lasta päivässä, saapui Kreikan, Italian ja Espanjan rannikoille. Pakomatka Välimeren yli on talvikuukausina erityisen vaarallinen kylmän sään ja kovan merenkäynnin vuoksi.

Viime viikonloppuna 170 ihmisen raportoitiin kuolleen tai kadonneen Välimerellä kahdessa haaksirikossa Pohjois-Afrikan ja Euroopan välillä. Joidenkin tietojen mukaan mukana oli lapsia ja raskaana ollut nainen.

Viime viikolla 9-vuotiaan irakilaistytön raportoitiin kuolleen, kun hän yritti päästä perheineen Samoksen saarelle Kreikassa.

18 päivää
jumissa merellä

Aiemmin tammikuussa Sea Watch 3 -pelastuslaiva jäi jumiin myrskyävälle merelle 18 päiväksi, koska laivan ei annettu ankkuroitua mihinkään Euroopan rantavaltion satamaan.

Laivalla oli 32 merestä pelastettua ihmistä, joista ainakin kuusi oli lapsia. Lapset eivät saaneet terveydenhoitoa eivätkä muita välttämättömiä palveluita, kunnes Malta lopulta otti laivan vastaan.

- Joka päivä lapset riskeeraavat henkensä päästäkseen turvaan ja saadakseen mahdollisuuden kunnolliseen tulevaisuuteen. Alueellinen linjaus auttaisi, ettei näiden lasten tarvitsisi kärsiä enempää – monet heistä ovat jo joutuneet kaltoinkohtelun ja hyväksikäytön kohteeksi pitkän matkansa aikana, sanoo UNICEFin Euroopan ja Keski-Aasian aluetoimiston johtaja Afshan Khan.

Pelastusalusten sallittava
rantautua Eurooppaan

UNICEF vaatii Euroopan-laajuista linjausta pakenevien lasten suojelemiseksi. Pelastusalusten tulisi saada rantautua Euroopan satamiin niin nopeasti kuin mahdollista.

Lisäksi tulisi linjata, että vastaanottokeskusten toiminta perustuu lapsen oikeuksiin, lasten pääsevät suojelu-, terveydenhoito- ja psykososiaalisen tuen palveluiden piiriin ja kaikille lapsille turvataan asianmukainen ja välitön turvapaikkaprosessi ja oikeusapu.

EU:n jäsenmaiden tulisi myös nopeuttaa perheenyhdistämistä ja sitoutua ottamaan vastaan uudelleensijoitettavia turvapaikanhakijoita, erityisesti lapsia.

- Tämä vuosi on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlavuosi. Se on virstanpylväs, joka muistuttaa, että EU-jäsenmaat ovat sitoutuneet suojelemaan kaikkien lasten oikeuksia, heidän maahanmuuttostatuksestaan riippumatta, Khan muistuttaa.

Viime vuonna Kreikkaan, Italiaan ja Espanjaan saapui meren yli arviolta 23 000 pakolais- ja siirtolaislasta. Suuri enemmistö heistä pakeni konfliktia, vainoa tai äärimmäistä köyhyyttä.  

 

Julkaistu22.1.2019