Siirry sisältöön

Väkivaltaisuuksien lisääntyminen Itä-Ukrainassa uhkaa 3,2 miljoonan ihmisen vesihuoltoa – lapsia näistä on 500 000

Kesäkuun viimeisellä viikolla viisi erillistä konflikteihin liittyvää tapahtumaa ovat jälleen tuhonneet vesi- ja sanitaatioinfrastruktuuria Itä-Ukrainan kontaktilinjalla, joka erottaa kapinallisten hallitseman Itä-Ukrainan muusta maasta.

Uutinen
UNICEFin vesitankki varmistaa lasten vedensaannin katkojen aikana Novotoshkivsken koulussa itäisessä Ukrainassa.

Tämän vuoden alusta lähtien taistelut Itä-Ukrainan konfliktialueella ovat joko häirinneet tai kokonaan pysäyttäneet 3,2 miljoonan ihmisen vesihuollon yhteensä 29 päivän ajaksi.

Lisäksi kesäkuun viimeisellä viikolla Donetskin alueella Horlivkassa ja Vasylivkassa vesilaitosten työntekijät ovat vaarantaneet henkensä viisi kertaa korjatessaan rikkoutuneita vesiputkia ja suojautuessaan pommituksilta. Vuoden alusta jo 9 vesilaitosten työntekijää on kuollut ja 26 loukkaantunut 58 iskussa vesi-infrastruktuuria vastaan.

”Vedestä on tullut sodankäynnin väline. Pitkittyneissä konflikteissa alle viisivuotiailla lapsilla todennäköisyys kuolla likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamiin ripulitauteihin nousee 20-kertaiseksi normaalista”, sanoo Suomen UNICEFin vesi-ja sanitaatiotyön asiantuntija Päivi Kovalainen

”Konfliktien osapuolten tulee kunnioittaa kaikkien oikeutta puhtaaseen veteen ja sanitaatioon. Iskut työntekijöitä ja infrastruktuuria vastaan on lopetettava”, Kovalainen korostaa.

Vuonna 2019 UNICEF on kumppaneidensa kanssa auttanut 930 000 ihmistä saamaan puhdasta vettä Ukrainassa molemmilla puolilla taistelulinjaa.

Lisätietoja UNICEFin vesi- ja sanitaatiotyöhön liittyen: 
Päivi Kovalainen, UNICEFin vesi- ja sanitaatiotyön asiantuntija
050 309 5229
[email protected]

Julkaistu4.7.2019