Siirry sisältöön

Uuden vuoden vauvat: Suomessa tänään syntyvät lapset näkevät seuraavan vuosisadan

Suomessa syntyy arviolta 163 lasta vuoden 2019 ensimmäisenä päivänä. He näkevät todennäköisesti vuoden 2101 sekä ehtivät juhlistaa lapsen oikeuksien sopimuksen 100-vuotisjuhlaa.

Uutinen
UNICEF työskentelee eri puolilla maailmaa, jotta vastasyntyneillä olisi paremmat mahdollisuudet selvitä hengissä. Mongoliassa tapasimme Batyargal Margadman (4 vuotta) katselemassa uutta pikkusiskoaan Sugarmaa Batjargalia (8 päivää). UNICEF on kouluttanut alueen äitejä lastenhoidossa vuodesta 2014 lähtien. © UNICEF/UN0198622/Njiokiktjien VII Photo

Suomalaisten uuden vuoden vauvojen osuus maailman vauvoista on huimat 0,041 prosenttia. Yhteensä tammikuun ensimmäisenä päivänä syntyy UNICEFin arvion mukaan 395 072 lasta.

Vuoden 2019 ensimmäinen parkaisu kuullaan todennäköisesti Fidžin saarella Tyynellä valtamerellä, ja viimeinen uuden vuoden tulokas saapuu maailmaan Yhdysvalloissa.

Jos arvuuttelet tuoreen sukulaisvauvasi nimeä, tilastot kertovat että kannattaa veikata Ainoa, Eeviä, Leoa tai Eliasta. He tulevat kuulumaan maailman pitkäikäisimpiin. Vuodella paremmaksi laittavat esimerkiksi naapurit Ruotsi ja Norja. Kaikkein pisintä ikää lapsille ennakoidaan Japanissa, Sveitsissä ja Italiassa, jossa ikätoverit elävät todennäköisesti vuoteen 2103.

Eniten vauvoja
syntyy Intiaan

Yli puolet maailman uuden vuoden vauvoista syntyy kahdeksassa maassa:

  1. Intia — 69 944
  2. Kiina — 44 940
  3. Nigeria — 25 685
  4. Pakistan — 15 112
  5. Indonesia — 13 256
  6. Yhdysvallat — 11 086
  7. Kongon demokraattinen tasavalta — 10 053
  8. Bangladesh — 8 428

Syntyminen juuri uuden vuoden päivänä on täyttä sattumaa. Samanlaista sattumaa on se, mihin päin maailmaa lapsi syntyy. Syntymäpaikalla on kuitenkin ratkaiseva merkitys lapsen tulevaisuuteen.

Vuonna 2017 noin miljoona lasta kuoli samana päivänä kuin syntyi, ja lähes 2,5 miljoonaa vastasyntynyttä kuoli ensimmäisen elinkuukautensa aikana. Heistä suuri osa kuoli täysin estettävissä oleviin syihin, kuten synnytyskomplikaatioihin tai infektioihin. Perusterveydenhuollon puuttuessa lasten oikeudet eivät toteudu.

Vauvojen pelastus:
imettäminen ja puhdas vesi

Alkavana vuonna juhlistetaan lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlavuotta. Sopimus tarkoittaa, että valtiot ovat sitoutuneita toimimaan muun muassa sen puolesta, että jokainen lapsi jää eloon. Kehitys onkin ollut viime vuosikymmeninä huimaa: alle viisivuotiaiden kuolleisuus on laskenut alle puoleen. Vastasyntyneiden osalta tilanne on kuitenkin edelleen heikko, sillä liki puolet alle viisivuotiaina kuolleista kuolee jo ensimmäisen elinkuukautensa aikana. 

UNICEF muistuttaa, että niinkin yksinkertaiset asiat kuin puhdas vesi ja sähkö terveysklinikoilla, koulutettu terveydenhoidon ammattilainen synnytystä avustamassa, napanuoran desinfiointi, lapsen imettäminen ensimmäisen tunnin aikana ja äidin ja lapsen ihokontakti auttavat lasta selviytymään.

UNICEFin Every Child Alive -kampanja vaatii parempia terveyspalveluja äideille ja vastasyntyneille kaikkialla maailmassa. Moni tämän päivän uuden vuoden vauvoista tulee näkemään paitsi polion häviämisen maailmasta, myös lapsen oikeuksien 100-vuotisjuhlat. Toivottavasti he juhlistavat silloin lapsen oikeuksien sataprosenttista toteutumista.

Julkaistu1.1.2019