Siirry sisältöön

UNICEFin perinteikäs Jano-kampanja kutsuu suomalaiset mukaan pelastustalkoisiin

Likainen vesi tappaa vuosittain enemmän lapsia kuin sodat. Jano-kampanjalla kerätään varoja lasten hätäapuun.

Uutinen
Rohingya-pakolaisiin kuuluvat pojat noutavat puhdasta vettä maailman suurimmalla pakolaisleirillä Cox´s Bazarissa, Bangladeshissa. UNICEF vastaa leirin vesihuollosta ja toimittaa vettä sadoille tuhansille pakolaisille päivittäin. © UNICEF /Bangladesh 2019/ Jari Kivelä

UNICEFin siniliiviset lipaskerääjät ilmestyvät katukuvaan jälleen vapun alla. Tavoitteena on kerätä varoja lasten hätäapuun.

Maailmassa kuolee päivittäin 1 200 lasta likaisen veden aiheuttamiin sairauksiin, kuten ripuliin. Vaarassa ovat etenkin kriisialueiden lapset.

Konflikteissa alle viisivuotiaat lapset kuolevat 20 kertaa useammin likaisen veden ja hygienian puutteen aiheuttamiin ripulitauteihin kuin väkivallan uhreina.

- Sotien edessä saatamme tuntea olomme voimattomiksi, mutta jokainen voi helpottaa lasten tilannetta kriisialueilla osallistumalla Jano-kampanjaan, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

Jo yhdellä eurolla saadaan puhdas juomavesi lapselle kokonaiseksi vuodeksi.

Puhdas vesi
pelastaa lapset taudeilta

Puhtaan veden ja sanitaation järjestäminen on yksi YK:n lastenjärjestö UNICEFin päätehtävistä kriisialueilla. Viime vuonna yli 35 miljoonaa ihmistä sai UNICEFin tuella puhtaan veden kriiseissä.

Työhön kuuluu varautuminen äkillisiin luonnononnettomuuksiin. Kun hirmumyrsky Idai iski Mosambikiin, Zimbabween ja Malawiin maaliskuussa, UNICEF aloitti avustustyön heti, sillä alueelle oli varastoitu etukäteen hätäaputarvikkeita.

- Mikä tärkeintä, autamme jälleenrakennuksessa ja pysyvien ratkaisujen luomisessa. Tehtävämme on turvata parempi tulevaisuus maailman 2,2 miljardille lapselle, Ketola sanoo.

Työ tuottaa tulosta. Vuoden 1990 jälkeen yli 2,5 miljardia ihmistä on saanut puhtaan veden. Lisäksi kaksi miljardia ihmistä enemmän on saanut kunnolliset sanitaatiomahdollisuudet.

Lisätietoja

Jano-keräys järjestetään UNICEFin vapaaehtoisten lipaskeräyksenä jo 22. kertaa. Mukana on yli 30 paikkakuntaa. Kampanjaan voi osallistua lahjoittamalla tai ilmoittautumalla lipaskerääjäksi.

Osallistu kampanjaan »

Julkaistu25.4.2019