Siirry sisältöön
Auta maanjäristyksen uhreja Turkissa ja Syyriassa.
Lahjoita hätäapuun

Peter Vesterbacka haastaa osingonsaajat

Yrittäjä Peter Vesterbacka sijoittaa prosentin kevään osinkotuloistaan maailman lasten koulutukseen. Vesterbackan lahjoitus on osa tänään alkavaa Suomen UNICEFin osinkokampanjaa, jonka puolestapuhujana hän toimii yhdessä muoniolaisen Harriniva Oy:n toimitusjohtaja Niina Pietikäisen kanssa. Myös Pietikäinen on luvannut prosentin osingoistaan lasten hyväksi.

Uutinen
Peter Vesterbacka vaihtoi hupparia ja lähti mukaan Suomen UNICEFin kampanjaan, joka kannustaa lahjoittamaan prosentin osingoista maailman lasten koulutukseen.

– Lasten koulutus on ehkä se kaikkein paras investointi, jos haluaa ratkaista maailman isoja ongelmia. Kouluttamalla lapset ja nuoret voimme vaikuttaa köyhyyden kierteen katkaisemiseen, sanoo Vesterbacka, joka vaihtoi yhteistyön kunniaksi ylleen UNICEFin logolla varustetun hupparin, punaisen tietenkin.

Analyytikoiden mukaan Helsingin pörssiin listautuneet yhtiöt jakavat tänä keväänä ennätysosingot. Osinkojen yhteissumman arvioidaan nousevan yli 13 miljardiin euroon. Jos jokainen osingonsaaja lähtisi UNICEFin kampanjaan mukaan, lasten koulutukseen saataisiin 130 miljoonaa euroa.

– Kaikkien osingonsaajien kannattaa miettiä tulevaisuutta ja sitä, mihin kannattaa investoida. Osinkotuloista prosentin investoiminen maailman lasten koulutukseen on aika pieni panostus, jolla on iso vaikutus. Se on asia, jonka voimme kaikki tehdä, Vesterbacka sanoo.

Oppiminen kriisissä

Maailmassa jo yhdeksän lasta kymmenestä pääsee aloittamaan koulun. Kuitenkin koulun ulkopuolelle jää edelleen yli 260 miljoonaa 6 –17-vuotiasta lasta.

Oppiminen on kriisissä, sillä 60 prosenttia kehitysmaiden lapsista ei opi koulussa edes perustaitoja, kuten lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Koulut eivät ole pystyneet reagoimaan kasvaneisiin lapsimääriin, opetusmateriaalit ovat puutteellisia ja opetuksen laatu on heikkoa.

Varhaiskasvatukseen panostaminen on kannattava investointi, sillä se tukee lasten kouluvalmiuksien kehittymistä, ja on olennainen keino oppimistulosten parantamisessa.

– Koulutus on avain talouskasvuun ja köyhyyden vähentämiseen. Tällä hetkellä eriarvoisuus on koulutuksen osalta kasvamassa, sillä osa maailman lapsista saa huipputason koulutusta ja osa ei opi edes lukemaan, sanoo Suomen UNICEFin avainasiakasvastaava Marja Vesala.  

– UNESCOn arvion mukaan 171 miljoonaa ihmistä voisi päästä köyhyydestä, jos kaikki lapset matalan tulotason maissa saisivat perustaidot lukemisessa.

UNICEF tekee pitkäjänteistä työtä koulutuksen edistämiseksi kaikkialla maailmassa. YK:n lastenjärjestö auttaa valtioita rakentamaan laadukkaita ja kestäviä koulutusjärjestelmiä sekä vaikuttaa niihin liittyviin asenteisiin ja käytäntöihin.

– Pitkittyneet konfliktit ja niiden myötä pahentunut pakolaistilanne polkevat lasten oikeuksia. Maailman pakolaislapsista puolet ei käy koulua. Nämä lapset ovat jo menettäneet paljon. Jos he eivät saa koulutusta, he menettävät myös tulevaisuutensa, jatkaa Vesala.

Peter Vesterbacka on seurannut jo jonkin aikaa UNICEFin maailmanlaajuista työtä lasten koulutuksen hyväksi.

– UNICEFin kanssa oli todella helppo lähteä tekemään yhteistyötä. Olen huomannut, että UNICEF tekee tärkeää ja hyvää työtä joka puolella maailmaa, Vesterbacka sanoo.

UNICEFin osinkokampanja on käynnissä 4.4.-18.4.2019. Kampanjasivulla www.osinkolaskuri.fi voi käydä katsomassa, mitä prosentilla omista osingoista voi esimerkiksi saada aikaan lasten koulutuksen edistämiseksi. Kampanjassa kerätyt varat kohdistetaan UNICEFin koulutustyöhön.

Lisätietoja

Marja Vesala, avainasiakasvastaava, Suomen UNICEF

050 4007 557, [email protected]

Kirsi Haru, viestintäpäällikkö, Suomen UNICEF

040 766 6926, [email protected]

Julkaistu4.4.2019