Siirry sisältöön
Auta maanjäristyksen uhreja Turkissa ja Syyriassa.
Lahjoita hätäapuun

Lohduttomat kuvat kertovat perheiden rankasta pakomatkasta Koillis-Syyriassa

Kymmenet tuhannet Syyrialaiset etsivät turvaa pakolaisleiriltä, mutta lapset eivät kestä kylmyyttä ja pitkää matkaa. Ainakin 11 vauvaa on kuollut muutaman päivän sisällä.

Uutinen

Syyrian koillisosaan Al-Holiin perustetulle leirille saapuu lopen väsyneitä perheitä pienten lasten kanssa.

Perheet pakenevat ääri-islamistijärjestö Isisin vastaisia taisteluita Deir al-Zorin maaseudulta itäisestä Syyriasta. He ovat joutuneet taivaltamaan jalan lähes 300 kilometrin matkan leirille.

Yhteensä leirille on saapunut joulukuusta lähtien noin 23 000 ihmistä, suurin osa naisia ja lapsia. Viimeisen viikon aikana leirille on saapunut 5 000 ihmistä.

Pitkä taival, odotusajat leirillä ja kylmyys ovat koituneet lapsille kohtalokkaaksi. Muutaman päivän sisällä 11 alle yksivuotiasta vauvaa on kuollut – yhteensä ainakin 29 lasta on menehtynyt.

UNICEF on paikan
päällä auttamassa

YK:n lastenjärjestö UNICEF kertoo lisänneensä avustustyötään alueella.

Järjestön terveys-, ravitsemus-, ja lastensuojelun työntekijät työskentelevät Al-Holin leirillä juuri nyt 24 tunnin vuoroissa.

Leirille saapuvat perheet ohjataan ensin tarkastuspisteille, joissa he saavat hätäaputarvikkeita ja terveydenhuoltoa.

– Jaamme naisille ja lapsille huopia, talvivaatteita, ruokaa, vettä ja terveystarvikkeita, UNICEFin pääjohtaja Henrietta H. Fore kertoo.

Heikoimmassa kunnossa olevat ohjataan läheiseen Al-Hikmanin sairaalaan.

Apu menee
perille

UNICEF on tähän mennessä jakanut leirillä 7000 talvivaatepakkausta ja 10 000 huopaa. Toiset 10 000 huopaa on valmiina jaettavaksi.

Lisäksi järjestö on toimittanut leirille esimerkiksi 500 lämmitintä.

Leirille on myös perustettu lapsiystävällisiä tiloja ja telttakouluja, joissa lapset saavat opetusta ja tukea kriisin keskellä. UNICEF myös auttaa yksin jääneiden lasten yhdistämisessä perheidensä kanssa.

Tilanne on kuitenkin myös UNICEFille haasteellinen. Jonot leirin tarkastuspisteille ovat pitkät, ja taistelut vaikeuttavat humanitaarisen avun toimituksia.

– Vetoamme sodan kaikkiin osapuoliin, jotta humanitaarinen apu saadaan turvallisesti toimitettua kaikille sitä tarvitseville lapsille, Fore sanoo.Kuvat: Lapset perheineen ovat matkanneet päiväkausia saapuessaan Al-Holin leirille Koillis-Syyriaan. © UNICEF/ Syria 2019/ Delil Souleiman

Auta Syyrian lapsia »

Julkaistu1.2.2019