Siirry sisältöön

Lastensuojelussa parasta ovat lasten hymyt

Aisha Kolo Lawan työskentelee Nigerian koillisosissa, Boko Haram- äärijärjestön terrorisoimalla alueella. Hänen tehtävänään on saattaa vanhemmistaan eroon joutuneet lapset takaisin perheidensä pariin.

Eija Wallenius Artikkeli
Eija Wallenius

UNICEFin lastensuojelun työntekijä Aisha Kolo Lawan auttaa lapsia ja heidän perheitään Koillis-Nigeriassa. 

”Minusta tuli humanitaarisen avun työntekijä vahingossa, kun tuhannet ihmiset joutuivat pakenemaan väkivaltaa Nigerian koillisosissa vuonna 2014.

Lapset joutuivat eroon perheistään, ja jotkut menettivät toisen tai molemmat vanhemmistaan. He tarvitsivat apua.

Se hetki muutti koko elämäni. Avunsaajalle ystävällinen teko ja apu merkitsevät niin paljon.

Hymy merkitsee turvaa

Jokainen kohtaaminen hyvin haavoittuvaisessa asemassa olevien kanssa jää mieleen. Parhaita hetkiä ovat ne, kun näen hymyn. Hymyileminen merkitsee sitä, että lapset tuntevat olevansa turvassa.

Näen paljon hymyjä UNICEFin lapsiystävällisissä tiloissa. Niissä lapset saavat leikkiä ja pelata.

Tavoitteena auttaa jokaista

Tehtävämme on tavoittaa kaikki apua tarvitsevat. Alueille, joissa on vaarallista, matkustamme aseistettujen turvamiesten kanssa. Viime kuussa kuusi avustustyöntekijää kidnapattiin. Heitä ei ole vielä saatu vapaaksi.

Me emme voi luovuttaa milloinkaan, sillä lapsia on suojeltava ja vanhemmistaan eroon joutuneet lapset on saatettava perheidensä pariin.

Haasteista huolimatta jatkan työtäni, sillä tiedän naisten ja lasten tarvitsevan apua juuri naisilta, jotka tuntevat heidän kulttuurinsa ja kielensä.

Työssäni haastan epätasa-arvoisia sukupuolirooleja ja valtasuhteita joka päivä. Minä uskon, että jokaisessa naisessa on rohkeutta ja vahvuutta rakentaa parempi tulevaisuus naisille ja lapsille koillis-Nigeriassa.”

Humanitaarisen avun päivää vietetään vuosittain 19.8. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota humanitaaristen työntekijöiden turvallisuuteen ja muistaa avustustyössä menehtyneitä.

 

Sinä voit auttaa: lahjoita hätäapuun »

Julkaistu19.8.2019