Siirry sisältöön

18 uutta kuntaa alkaa kehittää lapsiystävällisyyttään UNICEFin tuella

Lapsiystävällinen kunta -malli tavoittaa vuonna 2020 jo lähes 30 prosenttia Suomen lapsista.

Uutinen
© UNICEF/Suomi/Hanna-Kaisa Hämäläinen

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissa aloittaa vuonna 2020 peräti 18 uutta kuntaa.

Uudet kunnat ovat Eurajoki, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Kauhajoki, Keuruu, Kotka, Lapinjärvi, Leppävirta, Liminka, Loppi, Loviisa, Maalahti, Outokumpu, Pedersöre, Porvoo, Ranua ja Riihimäki.

Ennestään Lapsiystävällinen kunta -mallissa on mukana 19 kuntaa. Uusien kuntien aloitettua mallin piirissä on lähes 30 prosenttia Suomen lapsista.

"Lapsen oikeudet toteutuvat tai jäävät
toteutumatta lasten arjessa"

Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin.

- Kunnilla on tärkeä tehtävä edistää lasten ihmisoikeuksien toteutumista. Lapsen oikeudet toteutuvat tai jäävät toteutumatta lasten arjessa. On todella hienoa nähdä, miten kunnat haluavat sitoutua kehittämään pitkäjänteisesti lapsiystävällisyyttään”, sanoo UNICEFin asiantuntija Johanna Laaja.

Lapsiystävällisessä kunnassa lapsen oikeudet toteutuvat jokaisen alle 18-vuotiaan arjessa.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että lasten ja nuorten näkemykset vaikuttavat kunnan päätöksentekoon ja palvelujen kehittämiseen.

Lapsiystävällisessä kunnassa tehdään lapsivaikutusten arviointia lapsia koskevista päätöksistä ja talousarviossa ohjataan riittävästi rahaa lapsille suunnattuihin palveluihin. Jokaisella lapsella on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja käyttää palveluita.

Malliin lähteneet kunnat voivat saada UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kahden vuoden kehittämistyön jälkeen. Tunnustus on myönnetty tähän mennessä 13 kunnalle.

Lisätietoja

Johanna Laaja, Suomen UNICEF, erityisasiantuntija, [email protected]
UNICEFin lapsiystävällinen kunta -verkkosivut

Julkaistu22.11.2019