Siirry sisältöön

UNICEFin raportti: Jemenin sodalla tuhansia lapsiuhreja

Jemenissä kuolee tai loukkaantuu keskimäärin viisi lasta päivässä. Sadat tuhannet lapset kärsivät vakavasta aliravitsemuksesta ja taistelevat hengestään.

Uutinen
Kolmivuotias Abdulmalik nukkuu Jemenin pääkaupunki Sanaan sairaala numero 7:ssä. Hänet tuotiin sairaalaan vakavan aliravitsemuksen vuoksi. © UNICEF/UN057321/Al-Zikri

UNICEFin tuoreen raportin mukaan Jemenin sodassa on kuollut tai haavoittunut yli 5 000 lasta sen jälkeen, kun konflikti kärjistyi sodaksi maaliskuussa 2015. Lisäksi 400 000 lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta.

Kaksi miljoonaa lasta on koulun ulkopuolella. Heistä lähes puoli miljoonaa on joutunut keskeyttämään koulunkäynnin maaliskuun 2015 jälkeen. 11 miljoonaa lasta eli lähes kaikki jemeniläislapset ovat avun tarpeessa.

Sodan aika Jemenissä on syntynyt yli kolme miljoonaa lasta.

- Aliravitsemus ja taudit rehottavat, kun peruspalvelut romahtavat. Ne lapset, jotka selviävät, tulevat kantamaan fyysisiä ja psyykkisiä arpia koko ikänsä, sanoo UNICEFin Jemenin-toimiston johtaja Meritxell Relano.

Raportin mukaan:

  • Yli puolet lapsista joutuu selviytymään ilman puhdasta vettä ja kunnollista sanitaatiota.
  • Epäiltyjä kolera- ja ripulitapauksia on yli miljoona. Neljännes sairastuneista on alle 5-vuotiaita lapsia.
  • Kolme neljäsosaa tytöistä naitetaan ennen täysi-ikäisyyttä.
  • Alle puolet terveysasemista on täydessä toiminnassa.

Jo ennen sodan syttymistä Jemen oli Lähi-idän köyhin maa. Suurin osa perheistä ja lapsista selviytyy vain humanitaarisen avun turvin.

UNICEF tarvitsee 312 miljoonaa dollaria eli noin 255 miljoonaa euroa lasten auttamiseen Jemenissä vuonna 2018.

Lisätietoa

Näin sinä voit auttaa

Julkaistu17.1.2018