Siirry sisältöön

Suomessa syntyy yli 150 lasta uudenvuodenpäivänä, arvioi UNICEF

Monissa maissa uudenvuodenpäivänä syntyneet lapset elävät vain yhden päivän, UNICEF muistuttaa.

Uutinen
Kuvateksti: Vilisi Ciri Sovocala, mahdollisesti vuoden 2018 ensimmäinen lapsi. Hän syntyi 1.1.2018 kello 1.44 UNICEFin tukemassa sairaalassa Fijillä. Kuva: © UNICEF/UN0154492/Chute

Vuoden 2018 ensimmäinen vauva syntyy todennäköisesti Joulusaarella Tyynellä valtamerellä ja uudenvuodenpäivän viimeiset vauvat syntynevät Yhdysvalloissa.

YK:n lastenjärjestön mukaan Suomessa syntyy uudenvuodenpäivänä keskimäärin 164 lasta, ja koko maailmassa 385 793 lasta.

Yli puolet näistä lapsista syntyy seuraavissa maissa:

  • Intia — 69 070 lasta
  • Kiina — 44 760 lasta
  • Nigeria — 20 210 lasta
  • Pakistan — 14 910 lasta
  • Indonesia — 13 370 lasta
  • Yhdysvallat — 11 280 lasta
  • Kongon demokraattinen tasavalta — 9 400 lasta
  • Etiopia — 9 020 lasta
  • Bangladesh — 8 370 lasta.

Osa syntyvistä vauvoista ei elä tammikuun 2. päivään saakka. Vuonna 2016 noin 2 600 vauvaa kuoli ensimmäisen vuorokauden aikana. Lähes 2 miljoonaa vastasyntynyttä kuoli ensimmäisen elinviikkonsa aikana. Yhteensä 2,6 miljoonaa vauvaa kuoli ensimmäisen kuukauden aikana.

Lähes 80 prosenttia lapsista menehtyi ennenaikaisen syntymän seurauksena, synnytyskomplikaatioihin tai infektioihin, kuten verenmyrkytykseen tai keuhkokuumeeseen. Nämä komplikaatiot ja infektiot ovat hyvän terveydenhoidon avulla helposti estettävissä ja hoidettavissa.

- UNICEFin uudenvuodenlupaus on auttaa jokaista lasta selviämään kauemmin kuin tunnin, päivän tai kuukauden, Suomen UNICEFin tiedotuspäällikkö Kirsi Haru sanoo.

- Kutsumme kaikki hallitukset ja kumppanit sitoutumaan kanssamme tähän tavoitteeseen – pelastamaan miljoonien lasten hengen olemassa olevilla, edullisilla ja tehokkailla keinoilla.

Positiivista kehitystä on jo tapahtunut. Alle viisivuotiaiden kuolleisuus on laskenut puolella viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Vastasyntyneiden kohdalla tilanne on kuitenkin edelleen huono, sillä lähes puolet alle viisivuotiaina kuolevista kuolee heti ensimmäisen elinkuukautensa aikana.

UNICEF aloittaa helmikuussa kansainvälisen Every Child Alive -kampanjan, joka vaatii parempia terveyspalveluita äideille ja vastasyntyneille kaikkialla maailmassa. Niinkin yksinkertaiset asiat kuin puhdas vesi ja sähkö terveysklinikoilla, koulutettu terveysammattilainen synnytystä avustamassa, napanuoran desinfiointi, lapsen imettäminen ensimmäisen tunnin aikana ja äidin ja lapsen ihokontakti auttavat lasta selviytymään.

- Uusi vuosi on mahdollisuus taata parempi elämä vastasyntyneille ympäri maailman. Valitettavasti liian moni lapsi ei saa tarvittavia eväitä elämään. Tammikuussa 2018 syntyvä suomalainen lapsi elää keskimäärin vuoteen 2100 saakka, kun taas Somaliassa samaan aikaan syntyvä lapsi elää todennäköisesti vain vuoteen 2075 asti, Haru sanoo.

Julkaistu1.1.2018