Siirry sisältöön

Suomalainen YHDESSÄ-haaste pääsi estradille Venetsiassa

YHDESSÄ-haaste kokosi lyhyessä ajassa ison joukon perheyrityksiä, säätiöitä ja yksityishenkilöitä tukemaan UNICEFin työtä Syyrian lasten hyväksi. Yhteinen tempaus kasvoi suuremmaksi kuin lahjoitusten summa.

Minna Suihkonen Näkökulma
Minna Suihkonen
Hanaa Singer (toinen oikealta) vieraili Suomessa syyskuussa ja kertoi UNICEFin työstä Syyriassa. Nykyisin Singer toimii muissa YK-tehtävissä. Ilari Schouwvlieger, Vladimira Therman, Maria Bondestam sekä Joanna Danielsson olivat aktiivisia YHDESSÄ-haasteen levittäjiä.
© UNICEF/Suomi 2018/Haru

Suomalaisten perheyritysten piiristä ponnistanut YHDESSÄ-haaste lahjoitti Syyrian lasten auttamiseen vuosi sitten 200 000 euroa. Haasteeseen otti osaa 43 eri tahoa: 31 perheyritystä, yhdeksän yksityishenkilöä ja kolme säätiötä.

Haaste sai hienon päätöksen lokakuussa Venetsiassa, jossa sen edustajat kertoivat toiminnastaan Maailman perheyritysten liiton vuosikokouksessa.

Aiemmin syksyllä haasteen osanottajat pääsivät kuulemaan, miten sen keräämiä varoja Syyriassa käytetään, kun UNICEFin Syyrian maatoimiston entinen johtaja Hanaa Singer vieraili Suomessa.

Salillinen lahjoittajia kuunteli hiirenhiljaa, kun Singer kertoi lasten olosuhteista sodan keskellä.

– Erääseen kouluun iski itsemurhapommittaja, ja isku tappoi 40 lasta. Kun vierailin siellä kuukautta myöhemmin, lapset sanoivat minulle, että tulisivat kouluun, vaikka kaikki olisi rikki. He istuisivat vaikka lattialla lasinsirpaleiden keskellä, Hanaa Singer kertoo

Juuri tällaisista syistä UNICEFin työntekijät ja kumppanit jatkavat työtään vaarallisissa olosuhteissa. Syyrian lapset haluavat jatkaa elämäänsä, ja he haluavat itselleen tulevaisuuden.

Kiitollisuus päällimmäisenä

Singerin esitys teki YHDESSÄ-haasteen osanottajiin vaikutuksen.

– Esitys sai vakuuttuneeksi siitä, että UNICEFilla on Syyriassa todella omistautuneita ja osaavia ihmisiä, jotka tietävät, miten parhaiten käyttää investoimamme varat, sanoo Maria Bondestam Eva Ahlströmin säätiöstä.

Vladimira Therman August Ludwig Hartwallin säätiöstä mietti maailman epäoikeudenmukaisuutta Singeriä kuunnellessaan.

– Kuitenkin päällimmäinen tunne oli kiitollisuus siitä, että meillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa Syyrian lasten oloihin täältä käsin, hän toteaa.

– Paikan päällä vaikeissa olosuhteissa auttamistyötä tehneen ihmisen kokemukset toivat Syyrian lasten tilanteen aivan eri tavalla lähelle, toteaa AALTO Ympäristökehitys Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilari Schouwvlieger.

Puolessa vuodessa yli 40 tahoa mukaan

YHDESSÄ-haaste sai alkunsa vuosi sitten Suomen Perheyritysten liiton vuosikokouksesta. Siellä Hartwallin, Ahlströmin ja Pauligin perheet kertoivat yhteislahjoituksestaan UNICEFin vammaishankkeeseen Vietnamissa ja tutustumismatkastaan hankkeen pariin.

– Esityksen jälkeen ihmisiä nousi ylös ja sanoi, että me haluamme tehdä jotain vastaavaa. Olimme jo muotoilleet YHDESSÄ-haastetta, ja heti kokouksen jälkeen otimme yhteyttä kiinnostuneisiin, Joanna Danielsson Eva Ahlströmin säätiöstä muistelee.

- Syyria oli luonteva kohde, koska kriisi on siellä niin suuri, hän jatkaa.

Puolessa vuodessa löytyi 43 tahoa, jotka halusivat liittyä YHDESSÄ-haasteeseen.

– Yhdessä olemme enemmän. Oli hienoa huomata, kuinka paljon haasteeseen lähti yrityksiä ja muita tahoja mukaan, toteaa Tiina Tallberg, yksi G.W. Sohlbergin osakkeenomistajista.

Autetaan muita tekemään hyvää

YHDESSÄ-ryhmän aktiivien mukaan monilla yrittäjäperheillä on vahva halu tehdä hyvää. Luotettavasta kohteesta vain ei välttämättä ole tietoa.

Haasteen avulla aktiivit halusivatkin auttaa muita perheyrittäjiä löytämään kanavan avun antamiselle.

– UNICEFille muutos ei tarkoita yksittäistä rokotusta vaan sitä, että maahan rakennetaan terveysjärjestelmä, joka ottaa vastuulleen lasten rokottamisen, Vladimira Therman sanoo.

– Ainoa kestävä tapa vaikuttaa ruohonjuuritasoon on vaikuttaa isoihin linjoihin. UNICEF on järjestöistä se, jolla on mandaatti puhutella valtioita, hän lisää.

Yhdessä muutos on mahdollinen

Haasteen osanottajat toivovat, että yhteislahjoittamisen malli leviää Venetsian esityksen myötä kaikkialle Eurooppaan.

- Olen hirveän iloinen, että tästä projektista tuli niin positiivinen. Tässä ei ollut kyse vain siitä, että investoidaan jokin summa UNICEFin työhön. Haasteesta tuli elävä ja yhteisöllinen juttu, Joanna Danielsson toteaa.

Vladimira Therman toivoo haasteen lisäävän ihmisten uskoa siihen, että muutos kohti yhdenvertaisempaa maailmaa on mahdollinen.

- Mitä enemmän meitä on muutosta tekemässä, sitä paremmat mahdollisuudet siihen on päästä.

 ***

Pääkuva: Hanaa Singer (toinen oikealta) vieraili Suomessa syyskuussa ja kertoi UNICEFin työstä Syyriassa. Nykyisin Singer toimii muissa YK-tehtävissä. Ilari Schouwvlieger, Vladimira Therman, Maria Bondestam sekä Joanna Danielsson olivat aktiivisia YHDESSÄ-haasteen levittäjiä. ©UNICEF/Suomi 2018/Haru

Julkaistu: 16.11.2018

 

Julkaistu16.11.2018