Siirry sisältöön

Suomalainen lahjoittajapariskunta tukee UNICEFin koulutustyötä Nepalissa puolella miljoonalla

Lahjoituksen avulla tuetaan lasten oikeutta opiskella alakoulussa omalla äidinkielellään.

Uutinen
Kareena Tamang, 15, koulutöiden parissa Dhunchessa, Nepalissa. © UNICEF/UN04380/Karki

Suomalainen lahjoittajapariskunta tukee merkittävällä lahjoituksella lasten oikeutta opiskella omalla äidinkielellään Nepalissa. UNICEFin opetuskieliohjelma alkaa kesäkuussa 2018 ja kestää kolme vuotta. Ohjelman tavoitteena on parantaa lasten oppimistuloksia.

Nimettömänä pysyttelevä lahjoittajapariskunta halusi edistää juuri lasten koulutusta.

- Koulutus ja tieteellinen tutkimus ovat tehokkaimmat tavat muuttaa maailmaa. Haluamme lahjoituksellamme edistää koulunkäyntiä siellä, missä se ei ole kaikille vielä mahdollista, pariskunta sanoo.

Nepalilaisten lasten koulutuksen tukeminen tuntui pariskunnasta hyvältä vaihtoehdolta.

- Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista ja kärsinyt mittavista luonnonkatastrofeista. UNICEF on pitkään panostanut siellä koulutukseen yhteistyössä Nepalin opetushallinnon kanssa, joten perusasiat alkavat olla kunnossa. Seuraava askel on opetuksen laadun parantaminen.
Pienet tytöt meditoivat.

Hiljentyminen ja rauhoittuminen ennen oppitunnin alkua Kuleshworin koulussa pääkaupunki Katmandussa. © UNICEF/UNI186267/Page

Vähemmistökieliä puhuvat lapset heikoimmassa asemassa

Nepalissa noin kahden miljoonan lapsen oppimistulokset kärsivät, sillä he eivät puhu maan virallista opetuskieltä nepalia. Moni vähemmistökieliä puhuva lapsi jättääkin koulun kesken ennen seitsemättä ikävuotta. Tilanne on haastavin jo valmiiksi eristäytyneissä ja köyhissä yhteisöissä. Tutkimukset osoittavat, että oppiminen omalla äidinkielellä on yksi avainkeino parantaa varhaisia oppimistuloksia.

UNICEFin ohjelmassa luodaan opetuskielimalli, jonka avulla varmistetaan eri äidinkieltä puhuvien lasten oppiminen omalla äidinkielellä 1.-3. luokalla ja tuetaan asteittaista siirtymistä nepalin kielellä opiskeluun. Lisäksi lapsille opetetaan alkeita englannin kielessä. Mallin puitteissa koulutetaan myös opettajia ja kehitetään erikielisiä opetus- ja oppimateriaaleja.

- Lahjoituksellamme toivomme saavamme aikaan parempia oppimistuloksia, lisää päteviä opettajia ja vähemmän koulunsa keskeyttäneitä. Haluamme olla tukemassa nimenomaan rakenteellista muutosta köyhyyden kierteen katkaisemiseksi laadukkaan koulutuksen avulla, mikä on tärkeää koko yhteiskunnan kehittymisen kannalta, lahjoittajapariskunta toteaa.

Merkittävien lahjoitusten määrä kasvaa

Kiinnostus suurten lahjoitusten tekemiseen on viime vuosina lisääntynyt. UNICEFin työtä on haluttu tukea erityisesti siksi, että rakenteisiin vaikuttamalla saadaan aikaan moninkertaisia ja kestäviä tuloksia lapsille.

Pariskunta toivookin, että heidän lahjoituksensa innostaa muitakin tekemään merkittäviä lahjoituksia.

- Kannustamme muitakin, joilla on siihen mahdollisuus, panostamaan maailman lasten parempaan tulevaisuuteen. Olemme pitkään tukeneet UNICEFin työtä ja vakuuttuneet, että se on luotettava, osaava ja tehokas kumppani. Sille kohdistetulla lahjoituksella on suuri vaikutus.

Toissavuonna suomalainen suurlahjoittaja lahjoitti Suomen UNICEFin kautta ennätykselliset kuusi miljoonaa euroa, joka ohjattiin Syyrian hätäapuun sekä lastensuojeluun Boliviassa ja Vietnamissa. Lahjoitus oli historiallinen maailmanlaajuisesti, sillä se oli suurin ensilahjoittajan tekemä lahjoitus UNICEFille.


Lisätietoja

Nina Vähäpassi, varainhankinnan päällikkö, yritysyhteistyö ja suurlahjoittaminen, 050 505 6467, [email protected]

Lue lisää suurlahjoittamisesta »

Julkaistu6.6.2018