Siirry sisältöön

Neljä asiaa, jotka sinun tulee tietää Jemenin kriisistä

UNICEF auttaa lapsia ”maanpäällisen helvetin” keskellä.

Uutinen
Abdulla toi nuoremman sisarensa, joka kärsii aliravitsemuksesta terveyskeskukseen, missä hän UNICEFin tuella saa  tarvitsemansa lääkkeet. (C) UNICEF/Yassir Abdulbaki

AUTA JEMENIN LAPSIA >>

1. Maailman pahin humanitaarinen kriisi

Jemen sijaitsee Arabian niemimaan eteläisimmässä kärjessä. Maa oli jo ennen vuonna 2015 puhjennutta sotaa alueen köyhimpiä valtioita. 

Sodassa ovat vastakkain pohjoisen huthi-kapinalliset ja Jemenin hallitus. Huthit ovat shiia-muslimeja ja Iran tukee heitä. Saudi-Arabia puolestaan tukee hallituksen joukkoja, jotka ovat sunni-muslimeita.

Sotkuinen sota on romahduttanut maan peruspalvelut.

Yli puolet terveyskeskuksista on pois käytöstä. 16 miljoonaa ihmistä sinnittelee ilman puhdasta vettä. Jemenin 29 miljoonasta asukkaasta 22 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua selvitäkseen.

Lue lisää taustoista Yle Uutisten jutusta: https://yle.fi/uutiset/3-1050812 

2. Lapset ovat viattomia kriisiin, josta he kärsivät eniten

Sodassa on kuollut tuhansia lapsia. Pommit ovat osuneet koulubusseihin ja kouluihin.

Joka kymmenes minuutti alle viisivuotias lapsi kuolee tautiin, joka olisi ollut estettävissä. Yli 400 000 lasta on niin aliravittu, että on vaarassa kuolla

– Jemen on maanpäällinen helvetti jokaiselle pojalle ja tytölle maassa, sanoo maassa vieraillut UNICEFin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Geert Cappelaere

3. Sota vaarantaa lasten tulevaisuuden

Kaksi miljoonaa jemeniläislasta ei pääse kouluun sodan vuoksi. Ilman koulutusta heillä on vähän keinoja vaikuttaa omaan elämäänsä ja auttaa maata rauhan tielle.

– Kun maahan iskee konflikti, lapset ja nuoret joutuvat uhreiksi kahteen otteeseen, sanoo UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore.

Kriisin keskellä koulunkäynti myös auttaa toipumaan traumoista. Se suojelee lapsia hyväksikäytöltä ja antaa toivoa tulevaisuuteen.

4. Apu menee perille

Sodasta huolimatta UNICEF auttaa lapsia kaikkialla Jemenissä. Meillä on maassa 279 työntekijää, joista suurin osa on paikallisia.

Työskentelemme yhdessä kumppaneidemme kanssa, jotta sodan jalkoihin jääneet lapset saavat puhdasta vettä, terveydenhuoltoa, suojelua ja mahdollisuuden jatkaa koulua.

Työ tuottaa tulosta. Tämän vuoden aikana tuellamme:

  • lähes miljoona lasta on saanut terveydenhuoltoa
  • lähes 200 000 vakavasti aliravittua lasta on saanut hoitoa
  • 4,2 miljoonaa lasta on rokotettu poliota vastaan
  • lähes viisi miljoonaa ihmistä saa puhdasta vettä
  • 164 000 lasta käy tuellamme koulua ja
  • 565 000 lasta on saanut psykososiaalista tukea selvitäkseen kokemistaan traumoista.

Emme jätä lapsia koskaan yksin.

AUTA JEMENIN LAPSIA >>

Julkaistu20.11.2018