Siirry sisältöön

Maailmassa kuolee yksi lapsi joka viides sekunti

Köyhään maahan syntyvä lapsi kuolee 60 kertaa todennäköisemmin ennen viisivuotissyntymäpäiväänsä kuin vauraaseen maahan syntyvä lapsi.

Uutinen
Ensimmäinen elinkuukausi on lapsille kaikkialla maailmassa elämän vaarallisinta aikaa. © UNICEF/UN017141/Shrestha

Arviolta 6,3 miljoonaa lasta kuoli alle 15-vuotiaana vuonna 2017. Suurin osa kuolemista olisi helposti ehkäistävissä, todetaan UNICEFin, Maailman terveysjärjestö WHOn, YK:n väestöosaston ja Maailmanpankin yhteisessä raportissa.

– Miljoonat lapset kuolevat yhä vain sen takia, minne ovat sattuneet syntymään. Yksinkertaisten ratkaisujen kuten lääkkeiden, puhtaan veden ja rokotteiden avulla voisimme muuttaa tilanteen, sanoo UNICEFin data-, tutkimus- ja politiikkaosaston johtaja Laurence Chandy.

Suurin osa lapsista menehtyy alle viisivuotiaana. Vuoden 2017 aikana 5,4 miljoonaa lasta kuoli ennen viisivuotissyntymäpäiväänsä, heistä puolet jo ensimmäisenä elinkuukautenaan.

Maailman lapset ovat edelleen eriarvoisessa asemassa

Huonoista uutisista huolimatta lapsikuolleisuutta on onnistuttu laskemaan yli 60 prosenttia vuodesta 1990 parantamalla lasten ja äitien perusterveydenhuoltoa.

Kehityksestä ovat jääneet paitsi kaikkein heikoimmassa asemassa olevat lapset.

Viisivuotiaiden lasten kuolemat keskittyvät Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan, missä joka 13. lapsi kuolee ennen viisivuotissyntymäpäiväänsä. Vauraissa maissa menehtyy yksi lapsi 185:stä.

Myös maansisäiset erot voivat olla suuria. Raportti osoittaa, että maaseudulla lapsikuolleisuus on keskimäärin kaksi kertaa korkeampaa verrattuna kaupunkeihin.

Lisäksi kouluttamattomalle äidille syntyvä lapsi kuolee kaksi kertaa todennäköisemmin ennen viisivuotissyntymäpäiväänsä verrattuna toisen asteen koulun käyneisiin äiteihin.

Aliravitsemus syynä puoleen lasten kuolemista

Eniten pienten lasten kuolemia aiheuttavat synnytykseen liittyvät komplikaatiot, keuhkokuume, ripuli ja malaria.

Taustalla oleva syy on usein aliravitsemus. Se ei itsessään yleensä tapa, vaan heikentää lapsen vastustuskykyä. Kaiken kaikkiaan aliravitsemus on syynä lähes puoleen pienten lasten kuolemista.

YK raportoi viime viikolla nälän kasvaneen maailmassa. Ruokapula on pahentunut useassa Afrikan maassa, joissa lapsikuolleisuus on jo entuudestaan korkea.

Vanhempien 5–14-vuotiaiden lasten yleisimmät kuolinsyyt ovat erilaiset tapaturmat, kuten hukkumiset ja liikenneonnettomuudet.

Faktoja:

 • Lapsikuolleisuus on laskenut yli 60 prosenttia vuodesta 1990. Lapsikuolleisuudella tarkoitetaan alle 5-vuotiaiden lasten kuolemantapauksia.
 • Vuonna 1990 noin 12,6 miljoonaa lasta kuoli alle viisivuotiaana.
 • Vuonna 2017:
  • 6,3 miljoonaa lasta kuoli alle 15-vuotiaana.
  • 5,4 miljoonaa lasta kuoli alle viisivuotiaana.
  • 2,5 miljoonaa lasta kuoli alle kuukauden ikäisenä.
 • Puolet alle viisivuotiaiden lasten kuolemista tilastoidaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
 • Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan syntyvä vauva kuolee yhdeksän kertaa todennäköisemmin alle kuukauden ikäisenä kuin vauraaseen maahan syntynyt vauva.

Lisätietoja: 

Raportti: Levels and Trends in Child Mortality: Report 2018

Tue UNICEFin työtä lasten hyväksi »

Julkaistu18.9.2018