Siirry sisältöön

Indonesian tsunami iskee kovimmin jo ennestään heikossa asemassa oleviin lapsiin

Lisätietoja tuhojen laajuudesta vielä odotetaan. Tiedämme jo, että katastrofilla on suurin vaikutus ennestään heikossa asemassa oleviin lapsiin.

Uutinen
Lapset odottamassa evakuointia Palun lentokentän ulkopuolella Indonesiassa.

Indonesian Sulawesin saarelle iskeneessä tsunamissa on menehtynyt ainakin 844 ihmistä ja liki 17 000 ihmistä on menettänyt kotinsa.

Uhrien lukumäärän pelätään olevan merkittävästi suurempi. Tietoja muun muassa Donggalan kaupungin alueelta odotetaan vielä huolestuneina.

­ –  Mitä kauemmin tietojen saannissa kestää, sitä huonommalta tilanne vaikuttaa, myöntää Suomen UNICEFin viestintäpäällikkö Kirsi Haru.

YK:n lastenjärjestö UNICEF työskentelee yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa lasten auttamiseksi katastrofialueella.

–  Moni lapsi on katastrofin jäljiltä jäänyt yksin, joutunut eroon perheestään tai on itse kadoksissa, Haru sanoo.

Työ on monin tavoin haasteellista. Lapsiköyhyys oli alueella jo ennen tsunamia yli 40 prosenttia. Se tarkoittaa sitä, että lapset ovat usein erossa perheestään, kun toimeentuloa hankitaan kaukana kotoa.

Lisäksi lasten tunnistamista ja perheiden yhdistämistä vaikeuttaa entisestään se, että vain kolmasosa alle 5-vuotiasta lapsista on syntymärekisteröity.

Lahjoita ja auta Indonesian lapsia »

Kartta: Indonesian maanjäristys ja tsunami

Katastrofialueen lasten tilanne oli jo entuudestaan vaikea

UNICEF varoittaa tautien leviävän herkästi tulvien peittämillä alueilla.

Lasten rokotuskattavuus Palussa ja Donggalassa ei ole riittävä estämään tautiepidemioiden puhkeamista. Kansallinen rokotuskampanja tuhka- ja vihurirokkoa vastaan alkoi Sulawesin saarella elokuussa, ja se keskeytyy nyt tsunamin koettelemilla alueilla.

Lisäksi tsunamin koettelemilla alueilla joka kolmas perhe elää valmiiksi ilman minkäänlaista vessaa. Vain 67 prosentilla on vakituisesti käytössään puhdasta vettä.

Pitkälti näistä syistä johtuen lasten aliravitsemus on suurta. Enemmän kuin joka kolmas lapsi alueella on alikasvuinen kroonisesta aliravitsemuksesta johtuen.

–  Taudit uhkaavat erityisesti lapsia, sillä heidän vastustuskykynsä on heikompi kuin aikuisten, Haru sanoo.

Lisäksi tähän mennessä saatujen tietojen perusteella yli 1000 koulun pelätään vaurioituneen Palun ja Donggalan alueilla. Se vaikuttaisi suoraan yli 140 000 lapsen koulunkäyntiin.

Tsunami iskee kovimmin jo ennestään heikoimmassa asemassa oleviin – lapsiin.

UNICEFin työ Indonesiassa hallituksen tukena jatkuu. Päivitämme tilannetta sitä mukaa, kun tietoja tulee lisää.

Edit. UNICEF arvioi tarvitsevansa viisi miljoonaa yhdysvaltain dollaria kattaakseen hätäaputyönsä katastrofialueella. 

Varojen avulla lapset saavat puhdasta vettä, terveydenhoitoa ja suojelua sekä pääsevät jatkamaan koulunkäyntiään kriisin keskellä.

Lahjoita ja auta Indonesian lapsia »

Tai lahjoita 10 euroa lähettämällä tekstiviesti INDONESIA numeroon 16110. 

Lisätietoja:

Kirsi Haru
Viestintäpäällikkö
Suomen UNICEF
040 766 6926
[email protected]

Julkaistu1.10.2018