Siirry sisältöön

”Ihmisestä pitäis jäädä jälki maailmaan”

Lappeenrantalaisen pariskunnan, Ritva ja Markku Aallon, pihalla hersyy nauru. Puhutaan elämästä, lapsista ja testamentin tekemisestä, mutta vakavuus on tästä asiasta kaukana.

Testamenttilahjoittaminen Näkökulma
Testamenttilahjoittaminen
Ritva ja Markku Aalto istuvat kotitalonsa pihalla, ulkopöydän äärellä.

Ritvalla ja Markulla on takana yli 40 vuotta yhteistä taivalta. Heillä on kaksi lasta ja lastenlasta, ja vielä jälkikasvun bonuskissat päälle. Aaltojen elämään on kuulunut myös liuta muita läheisiä lapsia.  

- Ollaan oltu aikanaan lainavanhempia joillekin omien lasten kavereille, Markku kertoo. 

- Ja kun Suomeen tuli ensimmäisen kerran somalipakolaisia, yksi pojista pyysi meitä varavanhemmiksi. Sitten on tietysti vielä kummilapset, Markku luettelee. 

Myös päivätyöt on tehty lasten parissa, sillä Markku on ammatiltaan opettaja ja Ritva lastentarhanopettaja sekä myöhemmin taidekoulun rehtori.  

- Kaikki ne kohtaamiset lasten ja nuorten kanssa ovat opettaneet monenlaista. Pitämään enemmän silmiä auki ja näkemään sellaisia asioita, joita aikuisten maailmassa ei välttämättä tulisi huomanneeksi, Ritva sanoo. 

- Muutama vuosi sitten opittiin Repoveden kansallispuistossa lapsenlapselta sellainenkin, että muurahaiset on hämähäkkien lapsia, Ritva nauraa.  

Elämän tärkeät asiat 

Ritva ja Markku puhuvat paljon siitä, kuinka paljon vaurautta Suomessa nykyisin on. He vertaavat tilannetta sodan jälkeiseen aikaan. Vaikka materiaalisesti ei ollut juuri mitään, pieniä kouluja rakennettiin ja ylläpidettiin, ja Suomi selvisi sisäisestä pakolaisten virrastakin. 

- Me suomalaiset voitaisiin katsella vähän ympärillemme, ja oppia ajattelemaan että sen kaiken rikkauden ei tarvitse olla just minulla, Ritva sanoo 

- Sellainen jakamaan opettelu ois hyvä. Se voisi nykyisin olla vaikka kouluaine. 

Myös perusturvallisuus on elämässä tärkeää. 

- Turvallisuus on suurinta mukavuutta mitä ihminen voi saada. Enkä minä tarkoita mitään maanpuolustusta, vaan sellaista elämää, jossa ei tarvitse joka päivä kamppailla, Markku toteaa.    

Molemmat arvostavat koulutusta kovasti. 

- Olen työssä nähnyt ihan käytännössä, kuinka yhteen lapseen satsattu koulutuseuro poikii valtavasti. Saatikka sitten maissa, missä se koulutus on todella kiven alla, Ritva toteaa. 

- Koulutusta vois verrata lampeen heitettävään kiveen, josta lähtee aaltoja ja ne menevät sinne toiseen rantaan asti. Koulutus on itse asiassa ainut tie, että saadaan asiat maailmassa paremmaksi, Ritva jatkaa. 

Testamentti on nyt tehty 

Aallon pariskunta on vastikään tehnyt testamentin, jossa muistetaan myös maailman lapsia UNICEFin kautta.  

- Kyllä nyt on niin jalo olo, ettei tiedä miten päin tässä olis, Ritva ja Markku nauravat yhteen ääneen. 

- Kun mehän on siis jo viikko sitten tämä testamentti tehty! 

Ritva ja Markku toteavat, että omat lapset ja lapsenlapset ovat heille ne maailman tärkeimmät. Se ei silti sulkenut pois myös maailman lasten auttamista. Omilla lapsilla ei ollut mitään sitä vastaan. 

Testamentin teko oli ollut Aalloilla jo pitkään mielessä. 

- Se oli sillä ”pitäis”-listalla. Mutta ihan omaa saamattomuutta se siellä roikkui, Ritva toteaa. 

- Testamentin laatiminen oli sitten lopulta prosessina hyvin helppo. UNICEFin kautta löytyi luotettava asianajotoimisto ja siellä sen käytännön tekeminen oli todella vaivatonta. 

Kiireiden ja saamattomuuden lisäksi testamenttiin tarttumista saatetaan lykätä siksi, että se muistuttaa omasta kuolevaisuudesta. 

- Minä uskon, että siinä on semmoinen taikauskon muru mukana, että kun minä rupean järjestämään testamenttia niin onko se sitten huomenna, kun heitän kalut kaivoon, Ritva pohtii hymyssä suin. 

Minkälaisen jäljen jätät 

Jakaminen ja ihmisarvoinen elämä vilahtavat Markun ja Ritvan puheessa useasti. Elämä itsessään on tärkeää ja arvokasta.  

- Ihmisestä pitäis jäädä jälki maailmaan, Markku toteaa. 

- Itse olen opettajana opettanut vain sitä mitä toiset ovat ensin opettaneet minulle. Mutta näin UNICEFin kautta saattais oikeasti tulla se jälki maailmaan. Ehkä juuri se meidän pieni raha auttaa. 

Kysyttäessä miksi juuri lapsia pitäisi auttaa, Markku puuskahtaa ponnekkaasti. 

- No eikö koko tulevaisuus ole siinä! Maailman lapsia pitää auttaa monestakin syystä, mutta tärkein syy on että se on oikein, hän toteaa. 

Ritva on samaa mieltä. 

- Jos tuosta seuraavasta sukupolvesta ei huolehdita, niin eipä tässä mitään testamenttejakaan tarvitse kirjoittaa, Ritva sanoo. 

- Vakavasti ajatellen niin maailmahan loppuu ilman lapsia. Piste. 

Tilaa testamenttiopas»

27.12.2018

Julkaistu27.12.2018