Siirry sisältöön

Eva Ahlströmin säätiö tukee UNICEFin lastensuojelutyötä Sambiassa 300 000 eurolla

”Emme puhu lahjoittamisesta. Tämä on investointia ihmiskunnan tulevaisuuteen”, sanoo säätiön hallituksen puheenjohtaja Maria Bondestam.

Uutinen
Eva Ahlströmin säätiö ja UNICEF allekirjoittivat sopimuksen kolmen vuoden tuesta Sambian lastensuojeluohjelmalle. Allekirjoitustilaisuuden puheita kuunteli myös kunniavieras. ©UNICEF/Suomi 2018/Numminen

Eva Ahlströmin säätiö on sitoutunut tukemaan UNICEFin lastensuojeluohjelmaa Sambiassa 300 000 eurolla kolmen vuoden aikana.

Säätiö on tukenut UNICEFin työtä maailman lasten hyväksi jo vuodesta 2011. Aiemmin se on tukenut hankkeita alueilla, joilla Ahlströmin teollisuussuvun yrityksillä on toimintaa. Afrikassa suvun yhtiöt eivät vielä toimi.

Miksi katse kääntyi nyt Afrikan mantereelle?

- Maanosassa tarvitaan valtavia investointeja lapsiin. Muuten vaarana on köyhyyden ja epätasa-arvon kierre, joka aiheuttaa paitsi inhimillistä kärsimystä myös epävakautta, pakolaisuutta ja siirtolaisuutta, toteaa Maria Bondestam Eva Ahlströmin säätiöstä.

Sambian väkiluku kasvaa nopeasti, ja maassa tarvitaan mittavia toimia, jotta köyhyyttä ja epätasa-arvoa saadaan vähennettyä väestönkasvusta huolimatta. Tavoitteena on myös, että väestönkasvu saadaan taitettua.

Uuden sopimuksen myötä Eva Ahlströmin säätiöstä tulee ensimmäinen suomalainen säätiö UNICEFin kansainvälisessä lahjoittajafoorumissa. Foorumin jäsenet saavat ensisijaista tietoa maailman lasten tilasta ja pääsevät keskustelemaan ja vaikuttamaan muiden UNICEFin merkittävien yhteistyökumppaneiden kanssa.

Pitkäaikaisen yhteistyömme perusteella tiedämme, että Eva Ahlströmin säätiö on vaikuttava puolestapuhuja UNICEFin työlle. Iloitsemme myös siitä, että säätiön tuki kohdistuu lasten suojeluun, jolle on vaikeaa saada rahoitusta, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

Ratkaisuja
juurisyihin

UNICEFin lastensuojeluohjelma Sambiassa tähtää muun muassa lasten syntymärekisteröinnin lisäämiseen sekä lapsiavioliittojen ja tyttöjen kohtaaman seksuaalisen väkivallan vähentämiseen.

Ohjelman painopisteisiin kuuluu myös lasten kohtelun parantaminen oikeusjärjestelmässä, erilaisissa laitoksissa ja kodeissa.

- Lasten suojeluun sijoittamalla olemme mukana edistämässä lasten koulunkäyntiä ja hyvinvointia sekä köyhyyden kierteen katkaisemista, Bondestam jatkaa.

Hän uskoo, että samalla vaikutetaan juurisyihin muun muassa siirtolaisuuden ja yhteiskunnallisen epävakauden taustalla.

- Kun lapset saavat koulutuksen ja heillä on elämässään mahdollisuuksia, heidän ei myöhemmin tarvitse tarttua ääriryhmien tai ihmissalakuljettajien tarjouksiin.

”Jos haluat vaikuttavuutta,
investoi UNICEFin työhön!”

Aiemmin Eva Ahlströmin säätiön tuen kohteena on ollut UNICEFin vesi- ja sanitaatiotyö Intian Madhya Pradeshissa ja Rajasthanissa. Molemmat Intian pilottihankkeet olivat valtavia menestyksiä, sillä osavaltiot sovelsivat laajalti hankkeiden oppeja koko osavaltion alueella.

Säätiö on tukenut myös UNICEFin hätäaputyötä. Vuonna 2015 säätiö teki merkittävän lahjoituksen pakolaiskriisistä kärsivien lasten tukemiseen. Vuonna 2017 se lahjoitti Syyrian lasten hyväksi ja haastoi omia sidosryhmiään mukaan tekemään saman.

Lisäksi August Ludvig Hartwallin säätiö, Eva Ahlströmin säätiö ja Pauligin perhe sitoutuivat vuonna 2016 tukemaan UNICEFin työtä Vietnamissa. Varoilla tuetaan vammaisten lasten koulunkäyntiä maassa kolmen vuoden ajan helmikuuhun 2019 asti.

Maria Bondestam sanoo olevansa kuuden vuoden yhteistyön jälkeen vakuuttunut UNICEFin työstä.

- UNICEFilla on YK:n mandaatti ja sitä kautta suora pääsy hallitusten puheille. Jos haluat vaikuttavuutta, investoi UNICEFin työhön!

”Ei lahjoittamista, vaan investointia
ihmiskunnan tulevaisuuteen”

Eva Ahlströmin säätiössä ei mielellään käytetä termiä lahjoittaminen. Sen sijaan puhutaan investoimisesta.

- Tämä on investointia ihmiskunnan tulevaisuuteen. Se edistää ihmisoikeuksien toteutumista. Samaan aikaan se edistää liiketoimintaa, sillä vakaampi maailma on parempi paikka tehdä bisnestä.

Julkaistu6.11.2018