Siirry sisältöön

Ennätysmäärä vauvoja rokotettu tappavia tauteja vastaan

Rokottaminen on yksi tehokkaimmista tavoista suojella lasten terveyttä. Vuonna 2017 ennätykselliset 123 miljoonaa vauvaa rokotettiin kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan.

Uutinen
Kaksi viikkoa vanha Uuriintsolmon voi hyvin. Äiti Bayarmaa pitelee pienokaista käsissään kotonaan Murunissa Mongoliassa. UNICEFin tuella heidän luonaan on käynyt hoitaja auttamassa vastasyntyneen lapsen hoitamiseen liittyvissä kysymyksissä. © UNICEF/UN0188813/Njiokiktjien

Yhdeksän kymmenestä alle vuoden ikäisestä vauvasta sai viime vuonna vähintään kerran kurkku­mätä-, jäykkä­kou­ristus- ja hinkuys­kä­ro­ko­tukset. Tulos käy ilmi UNICEFin ja Maailman terveysjärjestö WHOn viime vuoden tilastoista.

Rokottaminen on yksi tehokkaimmista tavoista suojella lasten terveyttä. Rokotusten avulla pelastetaan joka vuosi jopa kolme miljoonaa lasta.

UNICEF on maailman suurin rokotteiden ostaja. Vuonna 2017 toimitimme rokotteet lähes puolelle maailman alle viisivuotiaista lapsista.

Työtä riittää: heikoimmassa asemassa olevat lapset on tavoitettava

Joka kymmenes vauva jää edelleen vaille näitä perusrokotuksia. Heistä 40 prosenttia asuu vaikeissa olosuhteissa, kuten konfliktialueilla ja pakolaisleireillä.

Toisaalta iso osa rokottamattomista lapsista löytyy edelleen myös keskitulotason maista. Esimerkiksi kaupunkien slummeissa elävät lapset jäävät herkästi rokotusohjelmien ulkopuolelle.

Näin UNICEF auttaa valtioita rokottamaan lapset

UNICEFin tavoite on, että jokainen maailman maa pystyy itse rokottamaan kaikki lapset, myös köyhät ja syrjäseuduilla asuvat.

Autamme maiden terveysviranomaisia, jotta he pystyvät:

  • suunnittelemaan, miten palveluiden ulkopuolelle herkästi jäävät lapset tavoitetaan,
  • tekemään jatkuvaa tiedotus- ja asennemuutostyötä ihmisten parissa, jotta vanhemmat tuovat lapsensa rokotettaviksi,
  • tilaamaan tarvittavat rokotteet, varastoimaan ne, ja toimittamaan ne rokotuspaikoille niin, että ne ovat käytettävissä silloin kun niitä tarvitaan - eikä useiden rokotteiden vaatima kylmäketju saa missään vaiheessa katketa.

Lue lisää: 

Haluan tukea UNICEFin työtä.

Julkaistu21.8.2018