Siirry sisältöön

UNICEFin Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus Närpiön kunnalle

”Närpiössä kaikki lapset ovat meidän lapsiamme”, sanoo kaupunginjohtaja Hans-Erik Lindqvist.

Uutinen

Suomen UNICEF myöntää Lapsen oikeuksien vaikuttaja 2017 -tunnustuksen Närpiölle.

Tänä vuonna Suomen UNICEF haluaa lapsen oikeuksien viikolla kiinnittää huomiota pakolaislasten oikeuksiin, sillä maailmalla on paossa ennätysmäärä, lähes 30 miljoonaa, lasta. Närpiö saa tunnustuksen onnistuneesta työstään pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien kotouttajana.

Närpiö oli ensimmäinen kiintiöpakolaisia vastaanottanut pieni kaupunki. Kaupunki otti jo vuonna 1988 vastaan Vietnamin pakolaisia. Kiintiöjärjestelmä on tärkeä lasten kannalta, sillä kiintiöpakolaisista yli puolet on yleensä lapsia.

- Närpiössä on onnistuttu siinä, että pakolaisista on tullut osa yhteisöä, jossa heillä on asema, töitä ja ystäviä. Tämä on modernia lastensuojelua, sillä lasten onnellisuus on pitkälti vanhempien taskussa, toteaa Suomen UNICEFin hallituksen jäsen Seppo Sauro.

Tulijat ovat saaneet pienen paikkakunnan pysymään elinvoimaisena. Kouluissa riittää oppilaita, työpaikoilla tekijöitä ja maaseudulla asukkaita.

- Närpiö on tehnyt välttämättömyydestä hyveen, kun pakolaisten vastaanotto on onnistuttu kääntämään kunnan menestystekijäksi, Sauro lisää.

Tukea elämän eri osa-alueilla

Suomen UNICEFin hallitus toteaa, että Närpiö on panostanut esimerkillisesti kotoutumiseen.

Tulijoiden koulutuksesta ja tukiverkostosta on huolehdittu. Esimerkiksi maahanmuuttotyöntekijöitä, opettajia ja lastentarhanopettajia on koulutettu. Työnantajat ovat olleet erityisesti työperäisten maahanmuuttajien tukena, esimerkiksi päivähoitopaikkojen löytämisessä.

Hyvinvoiva perhe on lapsen kasvun ja kehittymisen paras turva. Närpiö onkin onnistunut tukemaan maahanmuuttajaperheitä kokonaisvaltaisesti elämän eri osa-aluilla päiväkodeista työpaikoille.

Tulijoiden vastaanottoa on tuettu myös aktiivisella tiedottamisella kuntalaisten keskuudessa. Tämä on tärkeää, sillä ympäristön asenteet tukevat turvallista lapsuutta.

Tulijoille asunto ja työ

Närpiön kaupunginjohtaja Hans-Erik Lindqvistin mukaan tärkein tekijä Närpiön uusien ja vanhojen asukkaiden integroimisessa on ollut sektorirajat ylittävä yhteistyö viranomaisten ja muun yhteisön välillä.

- Perusedellytys tulijoiden hyvinvoinnille on se, että perhe saa töitä ja asunnon, Lindqvist toteaa.

- Meillä asuu kaikkialta maailmasta tulleita ihmisiä, ja se näkyy myös päiväkodeissamme ja kouluissamme. Närpiössä kaikki lapset ovat meidän lapsiamme, Lindqvist lisää.

”Työkaverit pitävät aitona närpiöläisenä”

Vietnamista paennut Vinh The Duong oli 11-vuotias poika, kun hän saapui Närpiöön ensimmäisten kiintiöpakolaisten joukossa marraskuussa 1988. Nyt hänellä on kaksi kouluikäistä lasta. Hän työskentelee paikallisessa puu- ja metallialan yrityksessä, ja hänen vaimonsa on aloittamassa työn kaupungin kotouttamisprojektissa.

Vinh The Duongilla on hyviä muistoja saapumisestaan paikkakunnalle.

- Muutimme omaan asuntoon ja kuukauden päästä pääsimme kielitunneille. Kielenopettajamme otti meidät erityisen lämpimästi vastaan.

Nykyisin Vinh The Duong tuntee itsensä täysin kotoutuneeksi Närpiöön.

- Työkaverini pitävät minua aitona närpiöläisenä. Aluksi he näkivät minut ulkomaalaisena, mutta nyt kun olemme työskennelleet yhdessä, he eivät enää pidä minua vieraana ihmisenä.

Suomen UNICEF myöntää Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen vuosittain henkilölle tai taholle, joka on tehnyt ansiokasta työtä lapsen oikeuksien puolesta. Tunnustuksen tarkoitus on lisätä tietoa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta, jota juhlistetaan 20.11. Tunnustus on myönnetty vuodesta 2004 lähtien.

Tunnustuksen saajan päättää Suomen UNICEFin hallitus nimityskomitean esityksen perusteella. Komitean jäseniä ovat lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen ja Suomen UNICEF ry:n hallituksen jäsen Seppo Sauro sekä Suomen UNICEFin suojelija Jenni Haukio, joka toimii myös nimityskomitean puheenjohtajana. 

Lisätietoa Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksesta

Julkaistu20.11.2017