Siirry sisältöön

UNICEF: Lasten käyttö "ihmispommeina" lisääntynyt Nigeriassa

Lapset, joita on käytetty ihmispommeina ovat uhreja, eivät tekijöitä.

Uutinen
17-vuotias Aminata (nimi muutettu) joutui viettämään äärijärjestö Boko Haramin kanssa kaksi vuotta ennen vapautustaan. © UNICEF/UN036837/Abubakar

Lasten käyttö niin sanottuina ihmispommeina on nelinkertaistunut tänä vuonna Nigeriassa, kertoo UNICEF. Tämän vuoden alusta lähtien Koillis-Nigeriassa 83:a lasta on käytetty ihmispommeina eli heidät on lähetetty kohteeseen useimmiten etälaukaistavan pommin kanssa. Viime vuonna tapauksia oli 19.

Tänä vuonna uhreiksi on joutunut 55 tyttöä ja 27 poikaa. Yhdessä tapauksista ihmispommina käytettyyn tyttöön oli sidottu myös vauva.

Äärijärjestö Boko Haram on ottanut osan iskuista nimiinsä, mutta ei kaikkia. Iskut on kohdistettu useimmiten siviileihin.

Lasten käyttö ihmispommeina on lisännyt epäilyjä ja pelkoa Boko Haramista paenneita, vapautettuja ja pelastettuja lapsia kohtaan. Monilla äärijärjestöstä eroon päässeillä lapsilla on ollut vaikeuksia palata yhteisöihinsä, ja he ovat kohdanneet syrjintää.

UNICEF antaa Boko Haramista vapautuneille lapsille psykososiaalista tukea. Tukea annetaan myös perheille, joihin lapset palaavat.

Koillis-Nigerian konfliktin takia 1,7 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Koillis-Nigeria on lisäksi yksi maailman neljästä alueesta, joka on nälänhädän partaalla. Jopa 450 000 lasta uhkaa tänä vuonna vakava aliravitsemus.

Auta lapsia hädässä - tee kertalahjoitus

Julkaistu24.8.2017