Siirry sisältöön

Tappava talvi pakeneville lapsille Välimerellä

”Perjantain EU-huippukokouksessa tehtävät päätökset voivat merkitä kirjaimellisesti elämää tai kuolemaa tuhansille pakeneville lapsille Libyassa.”

Uutinen
Italian rannikkovartioston laiva kuljettaa Välimereltä pelastettuja eritrealaispakolaisia satamaan Sisiliassa. © UNICEF/UNI185598/Mendel

Ennätysmäärä pakolaisia on hukkunut Libyan ja Italian välisellä reitillä Välimerellä kolmen viimeksi kuluneen kuukauden aikana. Kuolleista arviolta 190 on lapsia.

EU:n päämiehet käsittelevät pakolaiskriisiä tänään 3. helmikuuta huippukokouksessaan Maltalla. UNICEF vaatii EU-maita ryhtymään kiireellisiin toimiin pakolaislasten suojelemiseksi.

Ainakin 1 354 pakolaista ja siirtolaista on hukkunut Välimerellä marraskuussa 2016–tammikuussa 2017. Suurin osa kuolemista on tapahtunut Libyan ja Italian välillä niin kutsutulla keskisen Välimeren reitillä.

Talvisten sääolosuhteiden vuoksi kuolonuhrien määrä on vaarassa nousta entisestään.

Hallitusten tehtävä enemmän lasten suojelemiseksi

– Merellä kuolleiden lasten kasvava määrä alleviivaa sitä, että hallitusten Välimeren molemmin puolin on tehtävä enemmän lasten pitämiseksi turvassa, sanoo UNICEFin varapääjohtaja Justin Forsyth.

– Perjantain EU-huippukokouksessa tehtävät päätökset voivat kirjaimellisesti merkitä elämää tai kuolemaa tuhansille pakeneville lapsille Libyassa. He tarvitsevat välitöntä apua nyt, Forsyth jatkaa.

UNICEF pyytää EU:ta ryhtymään seuraaviin toimiin lasten suojelemiseksi:

  • Lasten hyväksikäytön ja lapsikaupan estämistä.
  • Palautuskiellon täyttä soveltamista lapsiin. Lasten lähettäminen takaisin vaarallisiin olosuhteisiin tai alusten palauttaminen Libyaan ilman kunnollista suunnitelmaa lasten suojelemiseksi vain lisää lasten koettelemuksia.
  • Resursseja lasten suojelun vahvistamiseksi Libyassa.
  • Investoimista pakeneville lapsille tarkoitettujen keskusten perustamiseen Libyassa. Keskuksissa lapsille tulisi tarjota koulutusta ja terveydenhoitoa. Keskukset eivät saa tarkoittaa lasten säilöönottoa.
  • Investoimista uskottaviin uudelleensijoittamis- ja perheenyhdistämisohjelmiin, jotta epätoivoisten ihmisten ei tarvitse turvautua salakuljetukseen ja vaarantaa henkeään.

UNICEF auttoi pelastamaan satoja lapsia

UNICEF toimii pakolaisreiteillä, myös Libyassa. UNICEF järjestää lapsille ja perheille muun muassa puhdasta vettä ja ravintoa, koulutus- ja terveyspalveluja sekä suojelua.

Viime keskiviikkona UNICEF yhdessä kumppaninsa Intersos-järjestön kanssa osallistui 754 ihmisen pelastamiseen keskisen Välimeren reitillä. Pelastetuista 148 oli yksin liikkuvia lapsia. Viime päivien aikana Italian rannikkovartiosto on pelastanut 285 lasta UNICEFin ja Intersosin tuella.

EU-maat pohtivat tänään 3.2. ratkaisuja pakolaiskriisiin Maltalla. UNICEF haluaa tällä videolla muistuttaa, että Eurooppa on kohdannut pakolaisia ennenkin. 

Julkaistu3.2.2017