Siirry sisältöön

Syyrian äideiltä Syyrian lapsille

UNICEFin kumppanuudesta syyrialaisen Al Birr -yhdistyksen kanssa syntyy lämpimiä talvivaatteita lapsille ja työpaikkoja äideille.

Tarvikkeet läheltä Artikkeli
Tarvikkeet läheltä

Ompelukoneet surruttavat talvivaatepaketteja UNICEFille jo kolmatta vuotta syyrialaisen Al Birr -yhdistyksen tiloissa Qamishlyn kaupungissa Koillis-Syyriassa.

Kun UNICEF hoitaa talvivaatehankinnat paikan päällä, järjestelystä hyötyvät talvivaatepaketteja vastaanottavien lasten lisäksi ompelijoiden omat lapset, kun perheiden toimeentulo paranee.

UNICEFin tilausten ansiosta 100 naista on saanut töitä ja säännölliset tulot. Suurin osa Al Birr -yhdistyksen palkkaamista naisista on maansisäisiä pakolaisia ja yksinhuoltajia.

Lämmikettä Mosulin pakolaisille ja Aleppon ympäristöön

Kuluvan talven aikana yhdistys on valmistanut 5 000 talvivaatepakettia. UNICEF on jakanut niitä Irakin Mosulista paenneille lapsille Al-Holin pakolaisleirillä Koillis-Syyriassa. Yhdistyksellä on työn alla vielä toiset 5 000 pakettia. Ne toimitetaan Aleppon ympäristössä asuville lapsille.

Yhdistyksen valmistamiin vaatepaketteihin kuuluu talvitakki, villapusero, villapipo, huivi ja hansikkaat, villasukat ja talvisaappaat. Vaatteiden valmistuksessa käytetään paikallisesti tuotettua puuvillaa ja villaa.

UNICEF jakaa tänä talvena Syyriassa talvivaatteita ja huopia 740 000 lapselle ja toimittaa kouluihin lämmitysjärjestelmiä, jotka hyödyttävät 100 000 lasta. Lisäksi 100 000 perhettä Syyriassa saa ostokuponkeja lasten talvivaatehankintoja varten.


©UNICEF/Syria 2017/ Masoud Hasen

Maryam joutui pakenemaan kotoaan Idlibistä puolisonsa ja neljän lapsensa kanssa kuusi vuotta sitten. Hän on työskennellyt Al Birr -yhdistykselle viimeiset kolme vuotta.

– Koska hinnat nousevat päivittäin, jokainen täällä ansaitsemani punta on tärkeä. Palkkani auttaa täyttämään lasteni perustarpeet: terveydenhuollon, koulutuksen ja ruuan, kertoo Maryam, jonka nuorin poika kärsii osteoporoosista.

– Kun ompelen vaatteita lapsille, tuntuu kuin lämmittäisin omia poikiani ja tyttäriäni.


©UNICEF/Syria 2017/ Masoud Hasen

Kawthar pakeni Qamishlyyn Alepposta viisi vuotta sitten puolisonsa ja yhdeksän lapsensa kanssa.

– Vain vanhimmalla pojallani on työpaikka. Perheemme on mahdotonta selvitä yhdellä palkalla, joten päätin mennä itsekin töihin.

– Tuntuu hyvältä tietää, että työni auttaa pakolaislapsia pysymään lämpimänä tänä talvena. Ajattelen näitä lapsia, kun minua itseäni paleltaa.


©UNICEF/Syria 2017/ Masoud Hasen

Shehaidan puoliso kuoli Aleppossa neljä vuotta sitten. Hän elättää yksin kahta lastaan ja vammaista äitiään.

– Suurin osa täällä työskentelevistä naisista tuo yksin leivän pöytään perheelleen. Jos minulla ei olisi tätä työtä, en pystyisi huolehtimaan perheestäni, Shehaida sanoo.


©UNICEF/Syria 2017/ Masoud Hasen

Mouna jäi yksin huolehtimaan viidestä lapsestaan, kun hänen puolisonsa kuoli tulituksessa Homsissa viisi vuotta sitten.

- Ansaitsemillani rahoilla lapset pääsevät kouluun ja yliopistoon ja pystyn kattamaan heidän perustarpeensa. Haluan sijoittaa heidän tulevaisuuteensa, jotta heillä on mahdollisuus saada hyvät työpaikat ja tulla itsenäisesti toimeen.


©UNICEF/Syria 2017/ Masoud Hasen

Hala pakeni neljän lapsensa ja aviomiehensä kanssa Deir-ez-Zorin kaupungista lähes viisi vuotta sitten, kun väkivalta kiihtyi. Perhe asettui Qamishlyyn, missä Hala sai myöhemmin töitä Al Birr -yhdistyksestä.

– Työni täällä auttaa meitä maksamaan vuokran ja hankkimaan ruokaa ja lääkkeitä lapsillemme.


©UNICEF/Syria 2017/ Masoud Hasen

Khawla on ylpeä tekemästään työstä.

– Tämä työ on minulle hyvin tärkeä, tunnen itseni hyödylliseksi. Tuen aviomiestäni ja osallistun viiden lapsemme elättämiseen, hän toteaa leikatessaan kangasta.

– Naiset täällä työskentelevät suurella innolla ja tinkimättömästi. Varmistamme että jokainen käsistämme lähtevä vaatekappale on täydellinen, sillä haluamme saada lapset hymyilemään, Khawla lisää.


©UNICEF/Syria 2017/ Masoud Hasen

19-vuotias Rasha opiskelee päivisin kemiaa yliopistossa ja työskentelee iltaisin.

Hän pakeni vanhempiensa ja kuuden sisaruksensa kanssa Der-ez-Zorista viisi vuotta sitten. Rasha käyttää palkkansa opintojensa maksamiseen, sairaan äitinsä lääkekuluihin ja sisarustensa elättämiseen.

– Pidän työstäni täällä, sillä tapaan uusia ihmisiä ja saan käyttää aikaani ja energiaani hyödyksi, perheeni toimeentulon tukemiseen.

– Minut tekee onnelliseksi se, että tiedän lapsen pysyvän tänä iltana lämpimänä työni ansiosta. Toivon, että saisin joskus nähdä ilmeet lasten kasvoilla, kun he saavat vaatteet. 

***

Voit auttaa UNICEFin toimintaa Syyriassa tekemällä lahjoituksen täällä: https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/tee-kertalahjoitus/

Julkaistu14.2.2017