Siirry sisältöön

Noin 1,5 miljoonaa lasta vaarassa talven lähestyessä Lähi-idässä

Hypotermia ja hengitystieinfektiot uhkaavat lapsia.

Uutinen
Syyrialaisia pakolaislapsia Libanonissa talvella 2013, jolloin talvimyrsky toi alueelle runsaasti lunta ja pakkasta. © UNICEF/UNI155405/Dar Al Mussawir

Noin 1,5 miljoonaa lasta on vaarassa jäädä ilman suojaa talvelta Lähi-idässä, varoittaa UNICEF. Järjestöltä puuttuu tällä hetkellä 60 miljoonaa dollaria eli noin 52 miljoonaa euroa varoista, joilla autetaan Lähi-idän lapsia selviämään talvesta.

Talven aikana lämpötilat Lähi-idässä laskevat paikoin pakkaselle, minkä lisäksi myrskyt ja lumisateet saattavat pahentaa tilannetta. Rankka talvimyrsky koetteli Lähi-itää vuonna 2013, jolloin miljoonat ihmiset olivat hengenvaarassa poikkeuksellisten sääolojen vuoksi.

- Lasten terveystilanne on heikko ruuanpuutteen, vähäisen terveydenhoidon ja pakolaisuuden seurauksena. Hypotermia ja hengitystieinfektiot ovat todellinen riski, ja jos lapset eivät saa hoitoa, he kuolevat, sanoo UNICEFin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Geert Cappelaere.

UNICEF toimittaa alueelle tällä hetkellä perinteisiä talvitarvikkeita, kuten lämpimiä vaatteita ja huopia, sillä monet perheet asuvat alkeellisissa oloissa, ja heillä on hyvin vähän omaisuutta jäljellä alueella vuosia jatkuneiden konfliktien takia.

Syyrian sotaa on käyty yli kuusi vuotta, Irakissa konfliktit ovat seuranneet toisiaan tällä vuosituhannella ja Palestiinassa jännitteet ovat kärjistyneet aika ajoin yhteenotoiksi. Monet alueen muista maista kantavat suhteettoman taakan pakolaiskriisistä.

- Ilman tarvittavaa apua kylmyys voi olla kohtalokasta näille lapsille, jotka ovat jo kokeneet liian paljon, Cappelaere sanoo.

Kylmä talvi uhkaa myös koulutusta. Jos koulurakennuksia ei pidetä lämpiminä, koulupudokkaiden määrä uhkaa kasvaa.

UNICEF on saanut tähän mennessä kerättyä vain noin 20 prosenttia talviapuun tarvittavasta 73 miljoonasta dollarista eli noin 63 miljoonasta eurosta.

UNICEFin tavoitteena on Lähi-idän alueella toimittaa talvivaatteita 800 000 lapselle, huopia 240 000 lapselle, antaa taloudellista avustusta 320 000 lapsen perheelle sekä perustaa lapsiystävällisiä tiloja ja toimittaa lämmityslaitteistoja kouluihin.

Auta lapsia kriiseissä - lahjoita hätäapuun

Julkaistu19.11.2017