Siirry sisältöön

Nälänhädällä on lapsen kasvot

Osiin Etelä-Sudania on julistettu nälänhätä. Maassa on jo 270 000 vakavasti aliravittua lasta, ja määrä uhkaa nousta koko ajan. UNICEF on paikalla auttamassa nälkäkuoleman partaalla olevia lapsia.

Etelä-Sudanin kriisi Artikkeli
Etelä-Sudanin kriisi

Hätä Etelä-Sudanissa on käsin kosketeltava.

Hätääntyneet perheet jonottavat lastensa kanssa klinikoille Rubkuain kylässä, missä lapset tutkitaan ja aliravittujen lasten hoito aloitetaan.

Naiset ja lapset jonottavat klinikalle.

© UNICEF/UN053465/Modola

Puolitoistavuotias Khamis Tuth istuu äitinsä Lomong Latabun sylissä Juban sairaalassa. Perhe on kärsinyt ruokapulasta pitkään, jonka seurauksena poika kärsii aliravitsemuksesta.

© UNICEF/UN053450/Gonzalez Farran

Kaksivuotias, vakavasta aliravitsemuksesta kärsivä Emmanuel Kenyi katselee, kun hoitaja valmistaa hänen maitoannoksensa Juban sairaalassa. Aliravittuja lapsia hoidetaan terapeuttisella ravinnolla, joka sisältää maitoa ja ravintorikasta maapähkinätahnaa.

© UNICEF/UN053450/Gonzalez Farran

Aliravittu lapsi puristaa ravintorikasta maapähkinätahnapussia, jolla lapsia hoidetaan. Vakavasti aliravittuja lapsia hoidetaan sairaalassa ja jatkohoito tapahtuu kotona. Vanhemmat saavat mukaansa maapähkinätahnapusseja ja lapsen toipumista seurataan tarkasti.

© UNICEF/UN053469/Modola

Äiti pitelee aliravittua lasta sylissään Juban sairaalassa.

© UNICEF/UN053457/Modola

Goanar Subet on vain kymmenen kuukauden vanha ja kärsii vakavasta aliravitsemuksesta. Pojan isoäiti Nyaduop Gijor toi lapsenlapsensa sairaalaan Jubaan, missä lasta hoidetaan ravintorikkaalla maapähkinätahnalla.

© UNICEF/UN053459/Gonzalez Farran

Sarah Nyawar ei lähde hetkeksikään pois kaksivuotiaan lapsensa Nyamule Thuokhokin rinnalta. Lapsen aliravitsemusta ja anemiaa hoidetaan Juban sairaalassa.

 © UNICEF/UN053460/Gonzalez Farran

***

Etelä-Sudanin tilanne on äärimmäisen vakava, sillä jo 270 000 lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta. Yhteensä ruokapulasta kärsivien ihmisten määrän arvellaan nousevan 4,9 miljoonasta 5,5 miljoonaan heinäkuuhun mennessä, ellei mitään tehdä ruokakriisin taltuttamiseksi.

- Yli miljoona lasta kärsii aliravitsemuksesta. Neljännesmiljoona lasta kärsii erittäin vakavasta aliravitsemuksesta, UNICEFin Etelä-Sudanin maajohtaja Jeremy Hopkins

Osiin maan pohjoisosaa julistettiin nälänhätä muutama päivä sitten. Nälänhädän julistaminen tarkoittaa aina sitä, että ihmisiä jo kuolee nälkään.

- Jos emme tee jotain nopeasti näiden lasten auttamiseksi, monet heistä kuolevat. Kehotamme kaikkia osapuolia sallimaan humanitaarisen avun viemisen ihmisten luokse, jotta voimme estää humanitaarisen katastrofin.

© UNICEF/UN053468/Modola

UNICEF on paikan päällä auttamassa hätää kärsiviä lapsia. Tämän vuoden aikana UNICEF aikoo hoitaa 207 000 aliravittua lasta. UNICEF ja sen kumppanit toimittavat aliravitsemuksen hoitoon tarkoitettua terapeuttista ravintoa klinikoille ja sairaaloihin ympäri Etelä-Sudania sekä jakavat perheille puhdasta vettä ja parantavat hygieniapalveluita.

Etelä-Sudanin ruokakriisiin vaikuttaa kolme vuotta kestäneet taistelut, jotka kiihtyivät viime kesänä. Pitkään jatkunut sota ja maata riivaava kuivuus ovat näivettäneet maanviljelyn. Kriisin myötä myös ruoan hinta on noussut räjähdysmäisesti.

 

Julkaistu23.2.2017