Siirry sisältöön

Miljoona lasta tarvitsee humanitaarista apua Ukrainassa

Vuoden aikana apua tarvitsevien lasten määrä on lähes kaksinkertaistunut.

Uutinen
 Itä-Ukrainassa sisarukset Diana (keskellä) ja Sasha piiloutuvat pommitusten aikana isoäitinsä Ninan kanssa talon kellariin. Kuva: © UNICEF/UN053113/Zmey

Miljoona lasta tarvitsee pikaista humanitaarista apua Ukrainassa. Itä-Ukrainan sota on kestänyt jo kolme vuotta, ja viimeisen vuoden aikana apua tarvitsevien lasten määrä on miltei kaksinkertaistunut.

Pitkään jatkuneet taistelut ja elintason romahtaminen ovat rampauttaneet elämän perusrakenteet. Ukrainassa on noin 1,7 miljoonaa maansisäistä pakolaista. Monet heistä ovat menettäneet tulonlähteensä, sosiaalietuudet ja mahdollisuuden terveydenhuoltoon. Ihmisten elämää vaikeuttaa myös elintarvikkeiden hintojen nousu ja elämän yleinen kallistuminen sodan seurauksena.

-Tämä on näkymätön kriisi, jonka maailma on unohtanut. Lapset itäisessä Ukrainassa ovat joutuneet elämään kolme vuotta jatkuvan pelon vallassa seuraavaa iskua odottaen. Heidän koulunsa on tuhottu, he ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan, eikä heillä ole vettä eikä lämmitystä, UNICEFin Ukrainan maatoimiston johtaja Giovanna Barberis sanoo.

Ukrainassa tulitaukoja on rikottu räikeästi lukuisia kertoja, mikä on asettanut lapset vaaraan.  Erityisessä vaarassa ovat ne 200 000 lasta, jotka asuvat noin 15 kilometrin säteellä hallituksen ja separatistien raja-alueelta, missä taistelut ovat kiivaimpia.

Raja-alueen molemmin puolin asuvat 19 000 lasta ovat kaikkein suurimmassa vaarassa maamiinojen takia. Lisäksi 12 000 lasta asuu alueilla, joita pommitetaan ainakin kerran kuukaudessa. Tuhannet lapset joutuvat hakeutumaan suojaan kotitekoisiin pommisuojiin.

Lapset kärsivät traumoista ja pelkotiloista. Opettajat, psykologit ja vanhemmat kertovat lasten näkevän painajaisia, käyttäytyvän aggressiivisesti tai vetäytyen. Kovat äänet aiheuttavat lapsissa paniikkia.

Itä-Ukrainassa joka viides koulu – eli yli 740 koulua – on tuhottu tai kärsinyt vaurioita.

UNICEF muistuttaa, että kaikkien osapuolien on kunnioitettava Minskissä elokuussa 2015 solmittua aseleposopimusta sekä kansainvälisiä humanitaarisia sopimuksia. UNICEF vaatii myös, että osapuolet päästävät humanitaariset toimijat alueelle viemään apua.

-Kolmen kauhean vuoden jälkeen lapset itäisessä Ukrainassa tarvitsevat kipeästi rauhaa. Heidän kärsimyksensä on päätyttävä, Barberis sanoo.

UNICEF tarvitsee 31,4 miljoonaa dollaria (29,5 milj. euroa) Ukrainan lasten auttamiseen. Lapset tarvitsevat terveyspalveluja, ravintoa, puhdasta vettä ja hygieniatarvikkeita. UNICEF tukee myös lasten koulutusta ja suojelua. Tähän mennessä UNICEF on kerännyt noin 10 prosenttia tarvittavasta rahoituksesta.

 

Vuonna 2016 UNICEF auttoi Ukrainassa monin tavoin. UNICEF muun muassa:

 

  • tarjosi 270 000 lapselle ja huoltajalle psykososiaalista tukea.
  • koulutti 500 000 lasta ja perhettä miinojen vaaroista.
  • toimitti lämpimiä vaatteita 10 000 lapselle ja perheille, jotka asuvat köyhissä yhteisöissä hallituksen ja separatistien raja-alueen lähellä.
  • toimitti 2,5 miljoonalle ihmiselle puhdasta juomavettä ja kohensi vesi-, sanitaatio- ja hygieniapalveluita.
  • korjasi 50 koulua ja toimitti koulutarvikkeita 150 000 lapselle.
  • jakoi kätilöille työvälineitä, joiden ansiosta 29 000 vauvaa syntyi turvallisemmin.

 

 

Julkaistu17.2.2017