Siirry sisältöön

Lähes 16 miljoonaa lasta kärsii Etelä-Aasian tulvista

UNICEF auttaa tulvien uhreja Bangladeshissa, Intiassa ja Nepalissa.

Uutinen
Ihmisiä etsimässä turvaa pohjoisessa Bangladeshissa elokuussa. © UNICEF/UN076394/Saeed

Lähes 16 miljoonaa lasta on välittömän avun tarpeessa tulvien seurauksena Etelä-Aasiassa, arvioi UNICEF. Rankat monsuunisateet ovat jatkuneet jo viikkoja Bangladeshissa, Intiassa ja Nepalissa.

- Miljoonat lapset ovat nähneet elämänsä huuhtoutuvan tulvien mukana. Lapset ovat menettäneet kotinsa, koulunsa ja jopa ystäviään ja läheisiään, sanoo UNICEFin Etelä-Aasian-toimiston johtaja Jean Gough.

Elokuussa alkaneissa tulvissa on kuollut ainakin 1 288 ihmistä, ja niistä kärsii kaiken kaikkiaan yli 45 miljoonaa ihmistä.

Monet alueet ovat edelleen avun ulottumattomissa, sillä tulviminen on vahingoittanut teitä, siltoja, rautateitä ja lentokenttiä.

- Pahin saattaa olla vielä tulossa, kun sateet jatkuvat ja tulvavedet liikkuvat etelään, varoittaa Gough.

Lapset tarvitsevat nyt eniten puhdasta vettä, ruokaa, hygieniatarvikkeita tautien välttämiseksi ja turvallisia tiloja evakuointikeskusten yhteyteen.

- Monet koulurakennukset ovat lisäksi vahingoittuneet, mikä tarkoittaa, että sadattuhannet lapset eivät pääse kouluun viikkoihin tai kuukausiin. Lasten koulunkäynti on äärimmäisen tärkeää kriisin keskellä, jotta jatkuvuus ja rutiinit säilyvät, sanoo Gough.

UNICEF auttaa

UNICEF on paikan päällä auttamassa tulvien uhreja yhdessä paikallisten hallitusten ja järjestöjen kanssa.

Esimerkiksi Bangladeshissä UNICEF auttaa 1,5 miljoonaa ihmistä saamaan puhdasta vettä ja pysymään terveinä tukemalla tulvissa vahingoittuneiden kaivojen korjaamista ja toimittamalla alueelle vedenpuhdistustabletteja, hygieniatarvikkeita ja vesikanistereita. Intiassa UNICEF auttaa paikallishallintojen pyynnöstä avustustyön suunnittelussa ja koordinoinnissa pahiten kärsineissä Assamin, Biharin ja Uttar Pradeshin osavaltioissa. Nepalissa aloitetaan laaja rokotus- ja ravitsemuskampanja, jonka tavoitteena on auttaa yli 260 000 alle viisivuotiasta lasta.

UNICEF on työskennellyt Intiassa vuodesta 1949, Bangladeshissä vuodesta 1952 ja Nepalissa vuodesta 1964 lähtien.

Auta lapsia hädässä – tee kertalahjoitus

Julkaistu4.9.2017