Siirry sisältöön

Kuusi miljoonaa euroa lasten hyväksi

Suomalaisen suurlahjoittajan kuuden miljoonan euron lahjoitus ohjataan Syyrian hätäapuun sekä Boliviaan ja Vietnamiin. Lahjoitus on suurin ensilahjoittajan tekemä lahjoitus UNICEFille.

Laura Meriläinen Artikkeli
Laura Meriläinen

Nimettömänä pysyttelevä suurlahjoittaja naurahtaa vaatimattomasti, kun puhe kääntyy hänen avokätiseen lahjoitukseensa.

– Mahtavaa, kun voin auttaa, hän sanoo.  

Mikä sai hänet tekemään niin merkittävän lahjoituksen?

– Maailmalta kantautuvat uutiset rupesivat ahdistamaan. Uutisia oli välillä mahdoton katsoa. Oli kamalaa nähdä, miten hankalissa olosuhteissa monet elävät.

Lopullinen päätös lahjoituksesta syntyi, kun hän katseli uutisista lohduttomia kuvia Syyrian sodasta ja Aleppon raunioista kaivetuista lapsista.  

UNICEF tuntui sopivalta ja luonnolliselta taholta, sillä suurlahjoittajan ja hänen puolisonsa toiveissa oli auttaa erityisesti lapsia.

– Pidän siitä, että UNICEF pystyy toimimaan vaikeissakin olosuhteissa, esimerkiksi Syyriassa ja kykenee viemään avun perille.

– Lahjoitan myös Suomessa tehtävään työhön - sillä kyllä täälläkin on apua tarvitsevia - mutta kyllä ne kipeimmin apua tarvitsevat ovat useimmiten muualla.

UNICEFin työ maailman lasten oikeuksien puolesta vakuutti suurlahjoittajan niin, että hän päätti lahjoittaa UNICEFille yhteensä kuusi miljoonaa euroa.

”Toivottavasti suurlahjoitukset yleistyvät”

Kuudesta miljoonasta eurosta kolme miljoonaa ohjataan hätäapuun, ja siitä suurin osa Syyrian lapsille. Loput kolme miljoonaa euroa ohjataan kolmen vuoden aikana lasten kohtaaman väkivallan ja hyväksikäytön vastaiseen työhön Vietnamissa ja Boliviassa. Lahjoituksen avulla vahvistetaan maiden lastensuojelujärjestelmää sekä lasten suojelua edistävää lainsäädäntöä, palveluja ja toimintatapoja.

Lastensuojelutyö Vietnamissa ja Boliviassa puhutteli lahjoittajaa erityisesti, sillä pitkäjänteisellä työllä muun muassa varmistetaan, että lapset rekisteröidään. Sen avulla lapset pääsevät elintärkeiden palveluiden piiriin.

Suurlahjoittaja toivoo, että hänen lahjoituksensa innostaa muitakin tekemään hyvää.

– Yksityisten ihmisten lisäksi toivon, että yritysmaailmassa suurlahjoitusten teko yleistyy – ja hieman tuntuu, että näin onkin tapahtumassa.

– Hyvää tekevä yritys houkuttelee myös parempia työntekijöitä, sillä töitä haettaessa ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän se, minkälaiset arvot yrityksellä on.

Tärkeintä suurlahjoittajalle on, että hänen lahjoituksensa menee apua tarvitseville. Häntä kiinnostaa seurata, miten UNICEF auttaa lapsia lahjoituksen avulla kohdemaissa.

– Jos voin auttaa edes yhtä ihmistä niin hyvä. UNICEFin kautta voin onneksi auttaa useampia.

 ***

 Syyriassa ja lähialueilla UNICEF

  • toimittaa lapsille elintärkeää hätäapua, kuten lämpimiä vaatteita, puhdasta vettä, lääkkeitä ja ruokaa
  • tukee pitkäjänteistä kehitystyötä paikallisyhteisöissä.

 Boliviassa ja Vietnamissa UNICEF

  •  kehittää viranomaisten kanssa maiden lastensuojelujärjestelmiä ja sosiaaliturvaa
  • tekee yhteistyötä valtion ja muiden toimijoiden kanssa lainsäädännön ja käytäntöjen muuttamiseksi, jotta lasten kohtaama väkivalta ja hyväksikäyttö vähenisi
  • työskentelee Boliviassa erityisesti lapsityön vähentämiseksi ja lasten syntymärekisteröinnin lisäämiseksi
  • työskentelee Vietnamissa erityisesti parantaakseen haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten pääsyä laadukkaiden varhaislapsuuden sosiaalipalvelujen pariin.

 

Kuvateksti:

4-vuotias Janet ojentaa kätensä 6-vuotiaalle Jesus-veljelleen Bolivian pääkaupungissa La Pazissa. Väkivaltaisesta kodista paenneet sisarukset asuivat kadulla, kunnes heidät löydettiin ja majoitettiin UNICEFin tukemaan keskukseen. Yleensä lapset asuvat keskuksessa useita päiviä, joskus jopa viikkoja, kunnes heille löytyy pysyvämpi koti.

 

 

Julkaistu25.5.2017