Siirry sisältöön

Joka neljäs lapsi asuu kriisimaassa

UNICEFin hätäavun tarve kasvoi edellisvuodesta. Yli kolmasosa avuntarpeesta kohdistuu Syyrian kriisin hoitoon.

Uutinen
Pieni poika aliravitsemustarkistuksessa Jemenissä. 182 000 vakavasta aliravitsemuksesta kärsivää jemeniläislasta oli saanut UNICEFin järjestämää hoitoa lokakuuhun 2016 mennessä. © UNICEF/UN050302/Al-Zikri

Joka neljäs maailman lapsi asuu maassa, jossa on meneillään jokin kriisi, YK:n lastenjärjestö UNICEF kertoo tänään ilmestyneessä raportissaan.

Samalla UNICEF julkaisi maailmanlaajuisen hätäapuvetoomuksensa. UNICEF pyytää 3,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria (noin 3,1 miljardia euroa) maailman lasten auttamiseen.

Kaikkiaan 48 maata tarvitsee UNICEFin hätäapua lapsilleen.

- Kriisit iskevät aina rankimmin lapsiin. Suurin osa heistä voidaan kuitenkin pelastaa, jos työhön saadaan tarpeeksi varoja. Sama työ myös lieventää kriisien jälkiseurauksia huomattavasti, Suomen UNICEFin tiedotuspäällikkö Kirsi Haru sanoo.

Tärkeintä kriiseistä kärsivien lasten auttamisessa on turvata perusasiat: ravitsemus, puhdas vesi, rokotukset, koulunkäynti ja psyykkisten traumojen ehkäisy ja hoito.

Yli kolmasosa UNICEFin globaalista hätäapuvetoomuksesta kohdistuu Syyrian kriisin hoitoon. UNICEF tarvitsee yhteensä 1,4 miljardia dollaria (1,3 miljardia euroa) lasten auttamiseen Syyriassa ja sen naapurimaissa.

Avuntarve edellisvuotta suurempi

UNICEFin hätäapuvetoomus on 0,3 miljardia dollaria suurempi kuin edellisvuonna. Tarve on kasvanut, sillä pitkäaikaista apua tarvitsevia on aiempaa enemmän.

Käynnissä on useampi pitkittynyt aseellinen selkkaus. Näissä hyökätään myös siviilejä vastaan ja tuhotaan lapsille tärkeää infrastruktuuria, esimerkiksi kouluja ja terveysasemia. Apua siis tarvitaan entistä enemmän ja sen saaminen turvallisesti perille on yhä kalliimpaa.

Pitkittyneitä aseellisia konflikteja ovat esimerkiksi Syyrian, Irakin, Jemenin, Etelä-Sudanin, Nigerian ja Afganistanin konfliktit. Lisäksi eteläistä Afrikkaa koettelee jo useamman vuoden kestänyt kuivuus, joka on alueen pahin 35 vuoteen.

Arviolta 7,5 miljoonaa lasta uhkaa aliravitsemus hätäapua tarvitsevissa maissa. Heistä lähes puoli miljoonaa asuu Nigeriassa ja saman verran Jemenissä.

Afganistanin hätäavussa 89 prosentin vaje

Vakavasta hätäapurahoituksen puutteesta kärsivät muun muassa Keski-Afrikan Tasavallan, Kongon, Ukrainan ja Palestiinan lapset. Suurin rahoitusvaje on ollut Afganistanissa. Viime vuonna Afganistanin lapset saivat vain 11 prosenttia tarvitsemastaan avusta.

Hätäavun tarvetta syventävät avun tarvitsijoiden köyhyys ja usein myös ilmastonmuutoksen vaikutukset.

Tänään julkistettu Humanitarian Action For Children -raportti listaa myös UNICEFin hätäaputyön tulokset viime vuodelta: 13,6 miljoonaa ihmistä sai turvallista juomavettä; 9,4 miljoonaa lasta rokotettiin tuhkarokkoa vastaan; 6,4 miljoonaa lasta sai koulua korvaavaa perusopetusta; 2,3 miljoonaa psyykkisten traumojen ehkäisyä ja hoitoa ja 2,2 miljoonaa pelastettiin vakavalta aliravitsemukselta.

UNICEF saa kaikki varansa lahjoituksina. Viime vuonna eniten hätäapuun lahjoittivat valtioista Yhdysvallat, Saksa ja Britannia. Pohjoismaista Norja ja Ruotsi olivat kymmenen suurimman hätäavun antajan joukossa. Myös yksittäisten kansalaisten ja yritysten lahjoituksilla on merkittävä rooli.

Lue lisää UNICEFin hätäavusta vuonna 2017

Sinä voit auttaa lahjoittamalla

Julkaistu31.1.2017