Siirry sisältöön

Jano-kampanja kerää varoja nälkäkriisiin

Jo 20. kertaa järjestettävän Jano-kampanjan tuotot ohjataan Afrikkaan ja Jemeniin, missä yli miljoona lasta on vaarassa kuolla nälkään.

Uutinen
UNICEFin avulla lapset saavat puhdasta vettä Ugandassa. Kuva: Jussi Kivipuro / UNICEF

UNICEFin valtakunnallinen Jano-kampanja järjestetään 28.-30.4. Kampanjalla kerätään varoja nälkäkriisistä kärsivien lasten auttamiseksi eri Afrikan maihin ja Jemeniin.

Pitkään jatkunut kuivuus ja konfliktit koettelevat Etelä-Sudania, Nigeriaa, Somaliaa ja Jemeniä. Pahin tilanne on Etelä-Sudanissa, jonka eri osiin on jo julistettu nälänhätä. Nälkäkriisi-maissa 1,4 miljoonaa lasta on vaarassa kuolla nälkään.

UNICEFin vapaaehtoisten Jano-kampanjalla hankitaan varoja hengenvaarassa olevien lasten auttamiseen. Varoilla UNICEF auttaa aliravittuja lapsia toimittamalla heille elintärkeää hätäapua.  

-Aliravitsemus hidastaa lapsen kasvua ja aivojen kehitystä. Lapsuuden aliravitsemus voi vaikuttaa koko elämän ajan. Kyseessä on poikkeuksellisen vakava ja laajalle levinnyt kriisi, Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola sanoo.

- Aliravitut lapset tarvitsevat apuamme kipeästi. Yli miljoona lasta kuolee nälkään, ellemme tee jotain. Jos näet UNICEF-liiviin pukeutuneen lipaskerääjän vapun alla, pysähdy auttamaan lapsia. Jo pienkin lahjoitus auttaa.

Kampanjalla kerätyt varat ohjataan Etelä-Sudaniin, Nigeriaan, Somaliaan ja Jemeniin, missä UNICEF auttaa aliravittuja lapsia ja heidän perheitään. Lapsia hoidetaan terapeuttisella ravinnolla, joka sisältää erityismaitojauhetta ja ravintorikasta maapähkinätahnaa. Jo kahden viikon maapähkinätahnakuuri voimistaa heikossa kunnossa olevaa lasta.

UNICEF myös jakaa lapsille ja perheille puhdasta vettä, lääkkeitä ja parantaa hygieniapalveluita. UNICEFin tuella myös suojellaan lapsia, jotka ovat nälkäkriisin takia joutuneet eroon perheestään.

-Lapsia rekisteröidään ja heidät pyritään saattamaan takaisin perheidensä luokse, Ketola kertoo.

Jano-kampanjassa on mukana yli 40 paikkakuntaa. Monilla paikkakunnilla järjestetään kampanjan aikana myös lukuisia oheistapahtumia. Viime vuonna Janon lipaskeräys tuotti noin 100 000 euroa. Tuotoilla autettiin lapsia Syyriassa.

UNICEF toimii 190 maassa ja on yksi maailman merkittävimmistä hätäaputoimijoista. UNICEFin toiminta perustuu kokonaan lahjoituksiin.

Lisätietoja:

Julkaistu27.4.2017