Siirry sisältöön

Isä pelasti lapsen kuolemalta – kantoi sylissään 15 kilometriä klinikalle

Konfliktin repimää Somaliaa koettelee äärimmäisen vakava nälkäkriisi, jonka seurauksena koleratapaukset ovat nousussa. Yksi nälkäkriisistä kärsivistä on koleraan sairastunut 3-vuotias Nur, joka pelastui täpärästi kuolemalta.

Laura Meriläinen Artikkeli
Laura Meriläinen

– Minun olisi pitänyt tuoda hänet hoitoon aiemmin, 3-vuotiaan Nurin isä Hassan Ismail huokaisee.

Hassan huolestui, kun Nur oli oksentanut ja ripuloinut kolme päivää. Lähimmälle terveysklinikalle Baidoan kaupunkiin oli Hassanin kylästä 15 kilometriä, eikä perheellä ollut varaa matkustaa sinne muuten kuin kävelemällä. Hassanilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin kantaa poika sylissään klinikalle. Matkaan kului koko yö.

Saavuttuaan perille Nurin kunto oli heikentynyt entisestään. Kriittisessä tilassa olevaa poikaa ryhdyttiin heti hoitamaan.

Hassan katselee sängyssä makaavaa poikaansa ja murehtii.

– Tulinkohan liian myöhään, hän kyselee.

Yli 13 000 koleratapausta

Badoan klinikka on täynnä Nurin kaltaisia, koleraan sairastuneita aliravittuja lapsia. Kolera lähti leviämään Somaliassa tänä vuonna pitkään jatkuneen kuivuuden seurauksena. Kolera leviää maassa nopeasti, sillä puhdasta vettä ei ole saatavilla. Epätoivoiset ihmiset ovat joutuneet juomaan vettä likaisista lähteistä.

Tilanne Somaliassa pahenee päivä päivältä. Ihmisten selviytymiskeinot ovat vähissä, kun viimeisetkin karjaeläimet kuihtuvat ja kuolevat pois. Viljelymaat ammottavat tyhjyyttään sateiden puutteen vuoksi. Ruokaa on erittäin niukasti tai ei lainkaan.

Ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan ja asettumaan epävirallisille leireille. Leireillä ei ole puhdasta vettä eikä kunnon sanitaatiota, mikä on osaltaan nostanut koleratapausten määrää.

Tänä vuonna yli 13 000 ihmistä Somaliassa on sairastunut koleraan. Vaarassa ovat erityisesti aliravitut lapset. Somaliassa on tällä hetkellä yli 400 000 vakavasti aliravittua lasta.

– Tilanne pahenee koko ajan. Yritämme auttaa ihmisiä, mutta koleraan sairastuneita on paljon. Meillä on vaikeuksia toimittaa apua maaseudulle, Somalian terveysministeriön johtaja Isak Mohamud sanoo.

UNICEF jakaa apua

UNICEF auttaa Somaliassa jakamalla vettä ja hätäaputarvikkeita.

– Jaamme ihmisille vettä kolera-alueilla. Etsimme ja tunnistamme kaikkein heikoimmassa asemassa olevat yhteisöt ja jaamme ihmisille vedenpuhdistustabletteja, saippuaa ja ämpäreitä, sanoo Ann Thomas, UNICEFin Somalian maatoimiston vesi- ja sanitaatiopäällikkö.

Jokainen kotitalous saa 45 litraa vettä päivässä.

Koleran leviämisen estämiseksi on aloitettu laaja rokotuskampanja. Koleralta suojaava rokote tullaan antamaan yhteensä 450 000 ihmiselle.

Badoan klinikalla Hassan valvoo poikansa sängyn vieressä. Isä valpastuu, kun sisään astuu lääkäri, jolla on Hassanille uutisia.

Pojan tilanne on vakaa ja hän toipuu, lääkäri kertoo isälle. Helpottunut Hassan katselee poikaansa hymyillen. Hän ei sittenkään saapunut klinikalle liian myöhään.

***

Kuivuuden ja pitkään jatkuneen konfliktin takia Somaliassa on kuusi miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat pikaisesti humanitaarista apua. Nurin kaltaiset lapset eivät voi odottaa.

Lue lisää nälkäkriisistä ja auta lahjoittamalla:

https://www.unicef.fi/nalanhata/

Julkaistu19.6.2017